Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν Ελλάδα και Ιταλία - Θα κάνω ότι μπορώ για να μην κλείσουν τα σύνορα

Merkel: Δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν Ελλάδα και Ιταλία - Θα κάνω ότι μπορώ για να μην κλείσουν τα σύνορα
Η Ελλάδα υποδέχθηκε 60.000 πρόσφυγες μέσα σε 4 εβδομάδες, σα να είχε υποδεχθεί η Γερμανία 400.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια περίοδο
Τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Ιταλία όσον αφορά την προσφυγική κρίση τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, έπειτα από τη συνάντηση που είχε σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου με τον ιταλό πρωθυπουργό, Matteo Renzi, στη Ρώμη.
Συγκεκριμένα, η κ. Merkel σημείωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να βοηθηθούν, ενώ υπογράμμισε ότι «θα κάνω ότι μπορώ για να μην κλείσουν τα σύνορα», επικρίνοντας τις σχετικές κινήσεις από την πλευρά της Αυστρίας για τη δημιουργία φράκτη στα σύνορα με την Ιταλία.
Έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον ιταλό πρωθυπουργό, η κ. Merkel υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία.
Άσκησα μεγάλη κριτική στο κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα υποδέχθηκε 60.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, σα να είχε υποδεχθεί η Γερμανία 400.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια περίοδο».
Ακόμη, τόνισε πως θα πρέπει το βάρος των προσφυγικών ροών να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς τα εξωτερικά σύνορα δεν είναι υπόθεση μόνο δύο χωρών.
Ειδικότερα, είπε ότι «οι χώρες-μέλη της Ένωσης πρέπει να είναι αλληλέγγυες και να καταλάβουν ότι τα εξωτερικά σύνορα ανήκουν σε όλους και δικαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κατανομή των βαρών και υποχρεώσεων».
Τέλος, η κα. Merkel είπε ότι η Ευρώπη «πρέπει να υπερασπιστεί τη συνθήκη Σένγκεν, αλλιώς κινδυνεύει να ενταθεί επικίνδυνα ο εθνικισμός.
Διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης».
Από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi δήλωσε ότι συμφώνησε με τη γερμανίδα καγκελάριο να αντιμετωπίσουν από κοινού «τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», αν και παραδέχτηκε ότι η κα. Merkel δεν συμμερίζεται την πρόταση της Ιταλίας για την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση που απαιτεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Είναι απαραίτητο να έχουμε μία στρατηγική για την Αφρική, όπως συνέβη και με το Βαλκανικό Διάδρομο», τόνισε ο Renzi στην κοινή συνέντευξη τύπου των 2 ηγετών στη Ρώμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης