Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Επικίνδυνη για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη η ενίσχυση του ευρώ - 'Ίσως παρέμβει η ΕΚΤ

WSJ: Επικίνδυνη για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη η ενίσχυση του ευρώ - 'Ίσως παρέμβει η ΕΚΤ
Πολλές τράπεζες - όπως η Bank of America Merrill Lynch, η Barclays και η Deutsche Bank - εκτιμούν ότι η σχέση ευρώ-δολαρίου θα υποχωρήσει προσεχώς στο 1:1
Σε υψηλό επίπεδο εννέα μηνών ενισχύθηκε την εβδομάδα μετά το Πάσχα το ευρωπαϊκό έναντι του αμερικανικού νομίσματος στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να ξεπερνά τα 1,16 δολάρια ΗΠΑ.
Αν και φαινομενικά αθώα, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει τη βαθειά ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), καθώς το ισχυρό ευρώ είναι ανεπιθύμητο επειδή έχει τη δύναμη να εκτροχιάσει την αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης - μέσω της αύξησης του κόστους των ευρωπαϊκών εξαγωγών - και δεν βοηθάει τον στόχο της πρόκλησης πληθωρισμού.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν, ότι το ευρώ έχει φτάσει πλέον στο ισχυρότερο επίπεδο που επιτρέπει η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, με ενδεχόμενη περαιτέρω ενίσχυσή του να κινδυνεύει από παρέμβαση - άμεση ή έμμεση - της ΕΚΤ, αλλά και από τον πειρασμό των ξένων επενδυτών να ρευστοποιήσουν στοιχεία ενεργητικού τους που αποτιμώνται σε ευρώ.
Εξ ίσου σημαντική είναι και η αρνητική επίδραση που έχει στην κερδοφορία μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το ισχυρό ευρώ, κάτι που επηρεάζει τις τιμές των μετοχών τους και τους κλάδους τους.
Είναι γεγονός άλλωστε, ότι παρά την ενίσχυση του ευρωπαϊκού νόμίσματος, πολλές τράπεζες - όπως η Bank of America Merrill Lynch, η Barclays και η Deutsche Bank - συνεχίζουν να εκτιμούν ότι το ευρώ θα εξασθενήσει μέχρι την απόλυτη ισοτιμία (1:1) έναντι του δολαρίου στους επόμενους 12 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση του ευρώ σε υψηλό επίπεδο εννεαμήνου δείχνει να αντιβαίνει στη λογική, καθώς λαμβάνει χώρα εν μέσω ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ άνευ προηγουμένου και με δεδομένο ότι η Federal Reserve ετοιμάζεται για μια ακόμα αύξηση στα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου στην προσεχή περίοδο.
Στο τρέχον επίπεδό του των 1,148 δολαρίων, το ευρώ καταγράφει αξιόλογα κέρδη 5,7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος από την αρχή του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης