Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Βαθαίνει η τουρκική κρίση, καθώς ο πρωθυπουργός Davutoglu ζητάει αυτονομία από τον Erdogan

Bloomberg: Βαθαίνει η τουρκική κρίση, καθώς ο πρωθυπουργός Davutoglu ζητάει αυτονομία από τον Erdogan
Ο Davutoglu δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου του κόμματος - Διαψεύδεται ότι έχει σκοπό να παραιτηθεί εάν δεν τα βρει με τον πρόεδρο της χώρας
Η πάλη για την εξουσία στην κορυφή της τουρκικής πολιτικής μπορεί να κορυφωθεί αργότερα σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmet Davutoglu να φέρεται ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας Tayip Erdogan να σεβαστεί το αξίωμά του και να τον αφήσει να κάνει τη δουλειά του, σύμφωνα με πηγή κοντά στις εξελίξεις την οποία επικαλείται το Bloomberg.
Ο Davutoglu εξετάζει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ, στο οποίο οι αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν για την ηγεσία, εάν δε λάβει θετική απάντηση, ανέφερε η ίδια πηγή.
Στο ρεπορτάζ του Bloomberg σημειώνεται ότι ο Davutoglu βρίσκεται αντιμέτωπος με την εντατικοποίηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από μια ομάδα σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Erdogan.
Ένα συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε περίπου 45 ημέρες, εάν η συνάντηση της Τετάρτης δεν καταλήξει σε συμφωνία.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ανδρών και το χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών τους στο κόμμα είναι πιο εκρηκτική από ότι είναι ευρέως γνωστό, τονίζει η πηγή του Bloomberg.
Ο Erdogan, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός για περισσότερο από μια δεκαετία μέχρι το 2014, έχει μεταμορφώσει το συνήθως εθιμοτυπικό ρόλο του προέδρου σε ένα νέο κέντρο εξουσίας και επιδιώκει να επισημοποιήσει αυτό το νέο status quo ξαναγράφοντας το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.
Ο Davutoglu, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε για διάδοχό του, επιδιώκει να αναγνωριστεί ο ανεξάρτητος ρόλος του.

Οι μετοχές και η λίρα
Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο ανδρών υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία των 720 δισ. δολ. και έρχεται σε μια στιγμή εντατικοποίησης της βίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και της Κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, καθώς και με τους μαχητές του ισλαμικού κράτους.
Οι τουρκικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα για τέταρτη ημέρα και η λίρα έχασε έδαφος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης, που έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 τοπική ώρα.
Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν 1,2% χαμηλότερα, στις 2,8833 λίρες/δολάριο, στις 17:38 στην Κωνσταντινούπολη.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Πέμπτη, έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου το κυβερνών κόμμα κατήργησε την εξουσία που είχε ο Davutoglu να διορίζει τους επικεφαλής στις τοπικές οργανώσεις.
Αυτή η κίνηση είχε ενορχηστρωθεί από τους αντιπάλους του Davutoglu στη διοίκηση του κόμματος, ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο Κατάρ για επίσημη επίσκεψη.
Την Τρίτη 3 Μαΐου ο συνήθως γλυκομίλητος πρωθυπουργός είπε θυμωμένος στους βουλευτές του ΑΚΡ ότι θα απέρριπτε «με το πίσω μέρος του χεριού μου κάθε εργασία που ένας θνητός δεν θα σκεφτόταν να παρατήσει».

Αγεφύρωτο χάσμα
Χωρίς να κατονομάζει ανθρώπους, ο Erdogan είπε σε μια ομιλία του από το παλάτι του στην Άγκυρα την Τετάρτη ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην ξεχνάει κανείς το πως έφτασε στο σημείο όπου βρίσκεται, τι πρέπει να κάνει και ποιοι είναι οι στόχοι του».
Άνθρωποι κοντά στους δύο ηγέτες έχουν μιλήσει για αγεφύρωτο χάσμα.
Στα ζητήματα της διαφωνίας περιλαμβάνεται η διαχείριση της οικονομίας.
Ο Davutoglu και οι σύμμαχοί του στηρίζουν περισσότερες ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, μια ατζέντα που ο Erdogan και όσοι τον υποστηρίζουν κατηγορούν ότι ευθύνεται για τα υψηλά επιτόκια και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ενώ ο Erdogan και ο Davutoglu εμφανίζονται πρόθυμοι να αρνηθούν τυχόν διαφορές μεταξύ τους, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά πίσω από τις κλειστές πόρτες, σύμφωνα με τον επικεφαλή οικονομολόγο της Global Securities, Sertan Kargın.
Ερωτηθείς σε μια ιδιωτική συνάντηση με βουλευτές του ΑΚΡ να αποσαφηνίσει τα σχόλιά του στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι προσπαθούσε να αξιολογήσει την κατάσταση.
Ωστόσο, αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε ότι ο Davutoglu δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Έρευνα για διαφθορά
Οι επενδυτές «θα περιμένουν με αγωνία τη δήλωση μετά τη σημερινή συνάντηση.
Μια δήλωση σχετικά με τον τερματισμό της εμπλοκής μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού θα ηρεμήσει τις αγορές.
Μια δήλωση προς την αντίθετη κατεύθυνση θα μπορούσε να εμβαθύνει την αβεβαιότητα», τονίζει η χρηματιστηριακή με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Is Yatirim, σε σημείωμά της.
Το ρήγμα μεταξύ των 2 ηγετών παρουσιάστηκε λίγο αφότου ο Davutoglu ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Η πρώτη μεγάλη διαφορά τους που έγινε γνωστή δημοσίως ήταν όταν ο Davutoglu πρότεινε ένα «πακέτο διαφάνειας» με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Ο Erdogan, ο οποίος ακύρωσε μια έρευνα για τη διαφθορά όσο ήταν πρωθυπουργός, είπε ότι η πράξη αυτή ήταν πρόωρη και η πρόταση αποσύρθηκε το Φεβρουάριο του 2015.
Ο Erdogan επίσης χλεύασε τον Davutoglu αφότου έπεισε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμά της για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, είπε ότι είχε επιτευχθεί η συμφωνία όταν ήταν ακόμη ο ίδιος πρωθυπουργός και ότι κανείς δεν θα πρέπει να παρουσιάσει μια αλλαγή 4 μηνών στο χρονοδιάγραμμα ως πολιτική νίκη.
Πολλά από τα κορυφαία ΜΜΕ της χώρας δημοσίευσαν άρθρα την Τετάρτη με εικασίες για το ότι ο Davutoglu εξετάζει να παραιτηθεί.
Ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Abdulakir Selvi έγραψε στην εφημερίδα Hurriyet ότι, όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός για το εάν η ομιλία του στο κόμμα την Τρίτη ήταν μια αποχαιρετιστήρια ομιλία, απάντησε: «Δεν έχω ακόμη αποφασίσει ακόμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης