Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί πλημμύρισαν με 221 δισ. δολ. τους φορολογικούς παραδείσους το 2015

Οι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί πλημμύρισαν με 221 δισ. δολ. τους φορολογικούς παραδείσους το 2015
Οι πολυεθνικές εταιρείες δήλωσαν περισσότερα κέρδη από τις δραστηριότητές τους στις Βερμούδες (43,7 δισ. δολ.) από ότι στην Κίνα (36,4 δισ. δολ.)
Η ροή κεφαλαίων προς τους φορολογικούς παραδείσους είναι τόσο μεγάλη που οι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί εμφανίζονται να βγάζουν περισσότερα κέρδη από τις Βερμούδες από ότι από τις δραστηριότητές τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα.
Συγκεκριμένα, σε έκθεση του ΟΗΕ που παρουσιάζει το MarketWatch, καταγράφεται ότι οι πολυεθνικές εταιρείες από ένα δείγμα 26 ανεπτυγμένων οικονομιών ανέφεραν περισσότερα κέρδη από τις εταιρίες συμμετοχών στις Βερμούδες (43,7 δισ. δολ.) από ότι στην Κίνα (36,4 δισ. δολ.) για το 2015.
Επίσης, καταγράφεται μία μεγαλύτερη κίνηση προς τη χρήση εταιρειών συμμετοχής στο εξωτερικό.



«Το μερίδιο του επενδυτικού εισοδήματος που αφορά χαμηλής φορολόγησης, συχνά offshore, δικαιοδοσίες είναι υψηλό και πιθανότατα αυξάνεται», επισημαίνει η έκθεση.
Εταιρείες από όλο τον κόσμο διοχέτευσαν 221 δισ. δολ. σε φορολογικούς παραδείσους το 2015, με τη μεγαλύτερη μερίδα αυτών των χρημάτων να προέρχεται από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Από την άλλη, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, οι Νήσοι Κέιμαν και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων προορισμών για εταιρείες που αναζητούν φορολογικά καταφύγια.
Ο ΟΗΕ ζητεί εδώ και καιρό περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες για τους φορολογικούς νόμους, ως ένα μέσο για να καταπολεμηθεί η χρήση των φορολογικών παραδείσων.
Η ευρωζώνη πρόσφατα προχώρησε σε σύσφιξη του νομοθετικού πλαισίου για τις χώρες-μέλη και μπορεί να οδήγησε πολλές πολυεθνικές να αποσύρουν χρήματα από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία κατά τους τελευταίους 3 μήνες του 2015.
Πάντως, ο φορολογικός συντονισμός για τον οποίο κάνει έκκληση ο ΟΗΕ είναι απίθανος, εξαιτίας του οφέλους που έχουν ορισμένες χώρες από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, προσελκύοντας επιχειρήσεις.
Δίχως αμφιβολία, πολλές χώρες χάνουν δισεκατομμύρια από διαφυγόντες φόρους εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης των φορολογικών παραδείσων.
Δεκάδες δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων τριμήνων του 2015, τριπλάσιο ποσό σε σχέση με ένα χρόνο πριν.



Αν και η Καραϊβική έχει επωφεληθεί πολύ στο παρελθόν από τα κεφάλαια που προέρχονται από τις ΗΠΑ, περισσότερα χρήματα προέρχονται τώρα από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, που αντιστοιχούσαν το 2015 στο 65% των επενδυτικών ροών προς τις Νήσους Κέιμαν και τις Παρθένες Νήσους.
Σχεδόν το 21% των χρημάτων προήλθε από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης