Διεθνή

SZ: Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να αποκλείσουν το Ευρωκοινοβούλιο από την εκλογή προέδρου της Κομισιόν

SZ: Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να αποκλείσουν το Ευρωκοινοβούλιο από την εκλογή προέδρου της Κομισιόν
Αρκετές ευρωπαϊκές ηγεσίες επιδιώκουν η εκλογή προέδρου της Κομισιόν να γίνεται σε επίπεδο κυβερνήσεων κεκλεισμένων των θυρών
Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, θέλουν να αποτρέψουν να επαναληφθεί η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014.
Αυτό υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η οποία επικαλείται σχετική έκθεση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ.
Προ διετίας, για πρώτη φορά, κάθε πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε τη δυνατότητα να ορίσει έναν υποψήφιο με «ευρωπαϊκή εμβέλεια» για την θέση του προέδρου της Κομισιόν, μια διαδικασία που έγινε γνωστό ως Spitzenkandidaten.
Οι ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες συμφώνησαν να εγκρίνουν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον υποψήφιο της πολυπληθέστερης πολιτικής ομάδας όπως έχει προκύψει από τις ευρωεκλογές, ο οποίος το 2014 ήταν ο Jean Claude Juncker από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Με βάση τη συνθήκη της ΕΕ, οι ηγέτες των χωρών μελών προτείνουν ένα πρόσωπο για πρόεδρο της Κομισιόν στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπ' όψιν τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Όπως όμως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, αρκετές ευρωπαϊκές ηγεσίες θέλουν να «παγώσουν» τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Την πρόταση αυτή κατέθεσαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2015 οι βουλευτές Jo Leinen και Danuta Hubner.
Με βάση την ολλανδική έκθεση που επικαλείται το ρεπορτάζ, όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες εκτός από μία θέλουν να μπλοκάρουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Οι κυβερνήσεις είχαν εξαρχής διαφωνία με την ιδέα να επιλέγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον πρόεδρο της Κομισιόν, προτιμώντας να παραμείνει η διαδικασία όπως ήταν, δηλαδή να συμφωνούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες σε έναν υποψήφιο σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.
Εντούτοις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία κοινοβουλευτικά.
Η Armin Machmer, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ερωτηθείσα για τις πληροφορίες αυτές δήλωσε απλώς ότι «είναι ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς τις σκέψεις της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου, αλλά ένα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα επιλεγεί και θα ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης