Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Συμβαίνει πάλι! - Υπό κατάρρευση οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της

CNBC: Συμβαίνει πάλι! - Υπό κατάρρευση οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της
Το ΔΝΤ επιμένει σε προληπτική νομοθέτηση μέτρων που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η Αθήνα δεν επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν σχετικά με τα συνεχιζόμενα προβλήματα γύρω από την Ελλάδα και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, καθώς η χώρα έρχεται και πάλι σε ρήξη με τους δανειστές της.
Αυτό επισημαίνει σε εκτενές άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, τονίζοντας ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, είπε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση, αλλά υπάρχει μία αίσθηση «κατεπείγοντος» όσον αφορά την Ελλάδα και το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.
«Δεν έχω κάποια προθεσμία, αν και υπάρχει μία αίσθηση επείγοντος που όλοι αντιλαμβανόμαστε, οπότε θα πρέπει να δούμε εάν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή στην τελική την μεθεπόμενη εβδομάδα», είπε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, μετά τις επαφές του με το γάλλο υπουργό Οικονομικών, Michel Sapin, σύμφωνα με το Reuters.
Μία συνάντηση με βασικό θέμα την Ελλάδα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου, αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας της έλλειψης προόδου όσον αφορά την εύρεση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Τώρα, μία έκτακτη σύνοδος του Eurogroup αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί πριν από την επόμενη προγραμματισμένη στις 24 Μαΐου.
Το βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της είναι το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποτύχει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της μέχρι το 2018.
Οι δανειστές θέλουν ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα νομοθετήσει η Ελλάδα και το οποίο αυτόματα θα οδηγήσει σε περικοπές δαπανών σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει να πετύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει, αλλά η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει με βάση ένα υποθετικό σενάριο.
Επίσης, έχει προτείνει ένα μηχανισμό αυτόματης «δημοσιονομικής διόρθωσης» που θα μπει σε λειτουργία σε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτηση.
Ο Dijsselbloem επίσης σχολίασε χθες ότι τέτοια προληπτικά μέτρα δεν είναι ασυνήθη.
Σημειώνεται ότι παρά το ότι το ΔΝΤ είναι με το μέρος της Ελλάδας όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, η Αθήνα κατηγορεί το ΔΝΤ ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης