Τελευταία Νέα
Διεθνή

Banco de España: Αναποτελεσματικό το φορολογικό σύστημα στην Ισπανία – Η χώρα μπορεί να απολέσει έσοδα έως 70 δισ. ευρώ

Banco de España: Αναποτελεσματικό το φορολογικό σύστημα στην Ισπανία – Η χώρα μπορεί να απολέσει έσοδα έως 70 δισ. ευρώ
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι αυτές που καθιστούν το ισπανικό φορολογικό σύστημα αναποτελεσματικό, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα
Αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το φορολογικό σύστημα της Ισπανίας, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών και Στατιστικής της κεντρικής τράπεζας, Banco de España, Pablo Hernandez de Cos, προσθέτοντας ότι εξαιτίας στοιχείων όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις ή οι φορολογικές βάσεις, που υπόκεινται σε χαμηλούς συντελεστές, η Ισπανία μπορεί να απολέσει περισσότερες από 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε έσοδα, ήτοι περίπου 70 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε, υπάρχουν φορολογικά συστήματα που είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά από άλλα και ότι στην περίπτωση της Ισπανίας είναι πολύ αναποτελεσματικό, διότι είναι γεμάτο από φορολογικές ελαφρύνσεις.
Πρόσθεσε δε, ότι «είναι οι πολιτικοί, το Κοινοβούλιο, εκείνοι που πρέπει να καθορίσουν ποιο είναι το επίπεδο των δημοσίων εξόδων και εμείς μπορούμε να τους πούμε ποιοι είναι οι φόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια έξοδα και να γίνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».
Παράλληλα, σημείωσε ότι το 2015 η μείωση του ελλείμματος οφείλεται αποκλειστικά στην κυκλική βελτίωση της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Pablo Hernandez de Cos, το αυξημένο δημόσιο χρέος δημιουργεί λιγότερη οικονομική ανάπτυξη για διαφορετικούς λόγους, μεταξύ των οποίων ανέφερε την αύξηση των επιτοκίων, λιγότερα περιθώρια χειρισμών ώστε η δημοσιονομική πολιτική να μπορεί να ασκήσει έναν ρόλο αντικυκλικό, υψηλότερους φόρους για να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα, που αυξάνουν την ευπάθεια της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης