Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι ελληνικές μετοχές υποχωρούν, καθώς η ευρωζώνη καθυστερεί τις συναντήσεις για τις μεταρρυθμίσεις

Reuters: Οι ελληνικές μετοχές υποχωρούν, καθώς η ευρωζώνη καθυστερεί τις συναντήσεις για τις μεταρρυθμίσεις
Νέος γύρος αβεβαιότητας, μετά το πάγωμα των συνομιλιών για την αξιολόγηση - Στο ΔΝΤ ρίχνει την ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση - Eurogroup το ταχύτερο δυνατό ζητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk
Η Ελλάδα, για άλλη μία φορά, βρέθηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου να κατηγορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας συμφωνίας σχετικά τις χρηματοδοτικές επιλογές της, έπειτα από τις καθυστερήσεις στις επαφές για την αξιολόγηση, που θα ανοίξει το δρόμο για τη χρηματοδότηση της χώρας, μία εξέλιξη που έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις μετοχές των τραπεζών ιδίως να πλήττονται έντονα από τις μαζικές πωλήσεις.
Αυτό τονίζει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει για την εφαρμογή ενός μηχανισμού που θα έχει ως στόχο την αυτόματη περικοπή δαπανών, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αλλά δεν πρόκειται να κάνει κάτι παραπάνω, σύμφωνα με την ίδια.
Η νέα επίθεση προέκυψε μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ότι οι υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη θα πρέπει να καθορίσουν μία ημερομηνία οπότε και θα συναντηθούν με θέμα την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος γύρος αβεβαιότητας σχετικά με την ικανότητα της χώρας να βρει χρηματοδότηση.
Ο Tusk είπε ότι συζήτησηε το θέμα με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την Τρίτη 26 Απριλίου δήλωσε ότι ήθελε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του τρίτου πακέτου διάσωσης για τη χώρα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών», επεσήμανε ο Tusk μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει σε μία συνάντηση για την Ελλάδα στις 28 Απριλίου, αλλά αυτή ακυρώθηκε αφού η πρόοδος στις συζητήσεις με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι προαπαιτούμενο για το νέο δάνειο, αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Οι διεθνείς δανειστές ζήτησαν από την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή 22 Απριλίου να προετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων με επιπλέον περικοπές που θα πρέπει να περάσουν και να γίνουν νόμος του κράτους τώρα, αλλά το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο εάν χρειαστεί, ώστε να είναι βέβαιο ότι η χώρα θα επιτύχει τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους.
Χωρίς αυτό το εναλλακτικό πακέτο οι δανειστές αρνούνται να προχωρήσουν στην εκταμίευση νέων δανείων ή να συζητήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Χωρίς τα νέα δάνεια, η Αθήνα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μη αποπληρωμή των εγχώριων υποχρεώσεών της.
Η Ελλάδα επίσης καλείται να προχωρήσει σε αποπληρωμές χρέους ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
«Πρέπει να αποφύγουμε μία κατάσταση ανανεωμένης αβεβαιότητας για την Ελλάδα.
Οπότε χρειαζόμαστε μία συγκεκριμένη ημερομηνία για το νέο Eurogroup, στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον και δεν μιλάω για εβδομάδες, αλλά για ημέρες», υπογράμμισε ο Tusk.
Ο ίδιος τόνισε ότι είχε διαβουλεύσεις σχετικά με την Ελλάδα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ελλάδας υποχώρησε έντονα κατά -2,51% την Τετάρτη 27 Απριλίου, υποαποδίδοντας έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, έπειτα από τα νέα για την καθυστέρηση της συνάντησης.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών της πτώσης, με τη Eurobank να χάνει 11,1%, η Εθνική υποχώρησε 7,88%, η Πειραιώς 5,41% και η Alpha Bank έχασε 5,21%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης