Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Προβλέπει νέα συρρίκνωση κατά 0,5% στο ΑΕΠ της λατινικής Αμερικής το 2016

ΔΝΤ: Προβλέπει νέα συρρίκνωση κατά 0,5% στο ΑΕΠ της λατινικής Αμερικής το 2016
Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή LAC αντικατοπτρίζει ασθενή εξωτερική ζήτηση και νέα πτώση στις τιμές των εμπορευματικών αγαθών
Σε μείωση των προβλέψεών της για την οικονομική ανάπτυξη στη λατινική Αμερική και στην Καραϊβική (περιοχή LAC), προχώρησε την Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με το οποίο η ύφεση στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστεί και το 2016 στο πλαίσιο της αβέβαιης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην τελευταία του έκθεση για τις προοπτικές περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης του δυτικού ημισφαιρίου που παρουσιάζει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της LAC θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2016, με την ανάπτυξη να καθίσταται αρνητική για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (-0,1% το 2015), κάτι που έχει να συμβεί από την κρίση χρέους της λατινικής Αμερικής του 1982-1983.
Τουλάχιστον, η LAC πρόκειται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2017, πάντα σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη LAC αντικατοπτρίζει ασθενή εξωτερική ζήτηση, νέα πτώση στις τιμές των εμπορευματικών πρώτων υλών, αβεβαιότητα στις χρηματο-οικονομικές συνθήκες, καθώς και σημαντικές εσωτερικές ανισορροπίες και «ακαμψίες» για ορισμένες από τις χώρες της περιοχής.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε, ότι η περιοχή LAC είναι ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι σε διάφορους κινδύνους, μεταξύ των οποίων μια ενδεχόμενη νέα πτώση τιμών στα εμπορευματικά αγαθά και μια μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που απορροφά 15%-25% των εξαγωγών της Βραζιλίας, της Χιλής, του Περού, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας.
Το ΔΝΤ στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Βραζιλίας - που έχει βυθιστεί σε πολιτικά σκάνδαλα με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις - το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να υποχωρήσει το 2016 και πάλι κατά 3,8%, όσο και το 2015.
Συρρίκνωση του ΑΕΠ εφέτος προβλέπεται και για την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα, κατά 1% και 8%, αντίστοιχα.
Η οικονομία της Χιλής το 2016 αναμένεται να αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό (1,5%), ενώ το Περού προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,75%, με το Μεξικό να αναπτύσσεται κατά 2,4% και την κεντρική Αμερική να επιτυγχάνει ανάπτυξη 4,25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης