Διεθνή

CNBC: Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed αύριο 27/4 - Το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο του 2016 η επόμενη αύξηση

tags :
CNBC: Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed αύριο 27/4 - Το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο του 2016 η επόμενη αύξηση
Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της έως και το γ’ τρίμηνο του 2018, αλλά θα ξεκινήσει να μειώνει τον ισολογισμό της τον Μάρτιο του 2017
Η νομισματική επιτροπή (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) θα διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος των επιτοκίων στο 0,25-0,50% αύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου.
Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν και οι 48 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του αμερικανικού CNBC.
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι, η συντριπτική πλειοψηφία (94%) εκτιμά ότι η επόμενη κίνηση της FOMC θα είναι να αυξήσει τα επιτόκιά της, αν και όχι νωρίτερα από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (20-21).
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Decision Economics, Allen Sinai, «η Fed θα πρέπει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική, έως ότου ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό προσεγγιστεί».
Οι αναλυτές αναμένουν, επίσης, ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της έως και το γ’ τρίμηνο του 2018, αλλά και ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τον ισολογισμό της (ποσοτική σύσφιγξη) από τον Μάρτιο του 2017.
Σύμφωνα με το CNBC, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αποδεικνύουν ότι η Fed έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια.
Εντούτοις, δε συμφωνούν όλοι οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ότι οι ήπιοι ρυθμοί της Fed είναι η σωστή επιλογή, καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι μια πιο επιθετική στάση θα είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί νωρίτερα ο στόχος για τον πληθωρισμό.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2015 η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, μόλις στο 21%, έναντι 29% στις αρχές του έτους, αν και αναλυτές και οικονομολόγοι της Wall Street συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2016 σε +1,95%, με τις αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας να παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία.
Τέλος, ως προς τον S&P 500, εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί κατά 7% έως τα τέλη του 2017, αλλά μόλις κατά 1% έως τα τέλη του 2016.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης