Τελευταία Νέα
Διεθνή

Monti (πρώην πρωθυπουργός Ιταλίας): Η ΕΕ, αν συνεχίσει όπως πάει, μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί

tags :
Monti (πρώην πρωθυπουργός Ιταλίας): Η ΕΕ, αν συνεχίσει όπως πάει, μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί
Η κυνική και ηθικά χρεοκοπημένη πολιτική εθνικών κυβερνήσεων υποσκάπτει την ενότητα της Ένωσης υποστηρίζει
Ο συνδυασμός «ηθικά χρεοκοπημένων» εθνικών πολιτικών, δομικών κενών στον μηχανισμό των Βρυξελλών και εξωτερικών κρίσεων μπορεί να πυροδοτήσει την κατάρρευση της ΕΕ ή ακόμη χειρότερα μια επιστροφή στο αιματηρό παρελθόν προ της δημιουργίας της, υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Mario Monti.
«Η ΕΕ περνά μια κρίση που με οδηγεί τόσο εμένα όσο και αρκετούς άλλους να εξετάζουμε για πρώτη φορά το αν οδεύει αποσύνθεση» τόνισε.
«Η ΕΕ δεν είχε ποτέ στο παρελθόν πληγεί από έναν τόσο υψηλό αριθμό διαφορετικών κρίσεων τέτοιας σοβαρότητας» σημείωσε αναφέροντας την επίμονη οικονομική κρίση, την προσφυγική αλλά και την αύξηση της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι αν και η ΕΕ ανδρώθηκε μέσα από την αντιμετώπιση αλλεπάλληλων κρίσεων, σήμερα είναι έντονη η ανησυχία ότι δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει.
Ο σκεπτικισμός του οφείλεται, όπως ο ίδιος λέει, στην πολύ κακή γνώμη του για τη διαχείριση των κρίσεων αυτών από τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και από το κύριο σώμα που τις εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίζει σοβαρά ότι η αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κοινοβούλιο, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) είναι υπεύθυνη για την έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης απάντησης στον συνδυασμό των τωρινών κρίσεων», αναφέρει προσθέτοντας ότι αυτό είναι ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Κατά τον Monti, το σημείο καμπής ήταν η οικονομική κρίση η οποία συνέπεσε χρονικά με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2008.
«Το πρόβλημα τότε ήταν να διασωθούν οι τράπεζες και τα κράτη ως ένα βαθμό, και ότι αυτό έπρεπε να γίνει με χρήματα από τα κράτη μέλη και όχι από τον ελάχιστο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Αυτό σήμανε αυτόματα ότι το μεγάλο βάρος πέρασε από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» συμπλήρωσε.
Όπως υποστηρίζει, η ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε κύριο όργανο λήψης αποφάσεων έγινε ταυτόχρονα με την σταθερή στροφή των εθνικών πολιτικών προς τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και σε βραχυπρόθεσμους στόχους.
«Ποτέ πριν η έλλειψη εμπιστοσύνης και οι προκαταλήψεις δεν ήταν τόσο έντονες μεταξύ βορρά και νότου και μεταξύ δύσης και ανατολής» τόνισε.
Αν η διαδικασία αυτή δεν ανατραπεί, υποστηρίζει ο Mario Monti, θα χαθεί η δημοκρατία από τα κράτη μέλη ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται μείωση της εμπιστοσύνης προς τις εθνικές αρχές.
«Πρέπει να γίνει σαφές στους Ευρωπαίους πολίτες, συνεχίζει, ότι συχνά οι θέσεις που υιοθετεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στο γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα βασικά τους κίνητρα είναι το πολιτικό μέλλον του εκάστοτε κόμματος, ή ακόμη και του εκάστοτε προσώπου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης