Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σε υψηλό 2μήνου οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων - Δεν αποδίδει πλέον η ποσοτική χαλάρωση

Bloomberg: Σε υψηλό 2μήνου οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων - Δεν αποδίδει πλέον η ποσοτική χαλάρωση
Από το 2011 και κάθε χρόνο, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα παρήγαγαν μεγαλύτερες αποδόσεις για τους επενδυτές σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά
Στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών ανήλθαν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων δεκαετίας την Δευτέρα 25 Απριλίου 2016, λίγες μόλις ημέρες μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει «λειτουργούν».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ πλέον περισσότερο βλάπτει, παρά ωφελεί τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.
Η διαφορά της απόδοσης των ιταλικών από τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς - spread over Bunds - διευρύνθηκε στις 129 μονάδες βάσης (1,29 εκατοστιαίες μονάδες), η μεγαλύτερη από τις 8 Απριλίου 2016.
Από την αρχή του έτους, τα ιταλικά ομόλογα έχουν πραγματοποιήσει τα μικρότερα κέρδη (1,2%), μετά τις απώλειες που καταγράφουν οι τιμές των πορτογαλικών ομολόγων.
Όπως είναι γνωστό, στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ και θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017, περιλαμβάνεται η πρωτοφανής μηνιαία αγορά ομολόγων αξίας 80 δισ. ευρώ από εκδότες της ευρωζώνης.
Αυτό, ευθύνεται για τη διαμόρφωση σε 1,54% της απόδοσης του ιταλικού ομολόγου αναφοράς δεκαετίας, η οποία το 2011 είχε ανέλθει σε 7,48%, ενώ μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ είχε περιοριστεί σε 1,031% τον Μάρτιο του 2015.
Από το 2011 και κάθε χρόνο, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα παρήγαγαν μεγαλύτερες αποδόσεις για τους επενδυτές σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά, όμως αυτό άλλαξε μετά την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές από το ξεκίνημα του 2016, η οποία έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών σε γερμανικά, ακόμα και σε γαλλικά κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται «ασφαλέστερα» των ιταλικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης