Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Σαουδική Αραβία αποκάλυψε το 15ετές σχέδιο για να μεταμορφώσει την οικονομία της

CNBC: Η Σαουδική Αραβία αποκάλυψε το 15ετές σχέδιο για να μεταμορφώσει την οικονομία της
Η χώρα στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των εξαγωγών εκτός καυσίμων στο ΑΕΠ από το 16% στο 50%
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασε τη Δευτέρα 25 Απριλίου τα μακροπρόθεσμα οικονομικά σχέδιά της για τη ζωή σε έναν κόσμο με χαμηλές τιμές πετρελαίου.
Με τίτλο «Σαουδικό Όραμα 2030», το σχέδιο περιλαμβάνει το κανονιστικό πλαίσιο, τον προϋπολογισμό και τις αλλαγές πολιτικής που θα εφαρμοστούν κατά τα επόμενα 15 χρόνια, με την ελπίδα ότι θα καταστήσουν το βασίλειο λιγότερο εξαρτημένο από το αργό.
Στόχος είναι το χτίσιμο ενός «ευημερούντος και βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος» για το βασίλειο, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Ανακοινώνοντας την έναρξη του προγράμματος, ο βασιλιάς Salman είπε ότι χτίστηκε γύρω από τρεις άξονες: για μια ζωντανή κοινωνία, μια ακμάζουσα οικονομία και ένα φιλόδοξο έθνους.
Το σχέδιο ανέφερε ότι η χώρα θα αυξήσει το μερίδιο των εξαγωγών εκτός καυσίμων στο ΑΕΠ από το 16% στο 50%.
Η σχεδιαζόμενη οικονομική διαφοροποίηση θα περιλαμβάνει τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του βιομηχανικού εξοπλισμού και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας τουριστικών εγκαταστάσεων.
Η χώρα σχεδιάζει επίσης να καταστήσει ευκολότερη την αίτηση για βίζα και εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργήσει 90.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου.
Παράλληλα, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιωτικοποίηση και τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη εταιρεία κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο»
«Θα εξομαλύνουμε τη διαδικασία για τις εισαγωγές ιδιωτικών εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας στο χρηματιστήριο, όπως και για τις κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Aramco.
Αυτό θα απαιτήσει την εμβάθυνση της ρευστότητας στις αγορές κεφαλαίων, ισχυροποιώντας το ρόλο της αγοράς χρέους και ανοίγοντας το δρόμο για την αγορά παραγώγων», ανέφερε η ανακοίνωση.
Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στις ψηφιακές υποδομές, τον πολιτισμό, την παιδεία και τον στρατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης