Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama (ΗΠΑ): Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη – ΕΕ και ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για το Ισλαμικό Κράτος

tags :
Obama (ΗΠΑ): Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη – ΕΕ και ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για το Ισλαμικό Κράτος
Η Ευρώπη πρέπει να είναι δυνατή, ευημερούσα και δημοκρατική τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Την θέση ότι ο κόσμος χρειάζεται μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία πρέπει να είναι δυνατή, ευημερούσα και δημοκρατική διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama σε ομιλία του στο Ανόβερο της Γερμανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του κόσμου, αναφέροντας πως η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το μερίδιο του βάρους που της αναλογεί για να διασφαλίσει τη συλλογική ασφάλεια.
Ειδικότερα, ο Barack Obama τόνισε ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να ανακάμψει και να ξεπεράσει τις κρίσεις που την επηρεάζουν, διότι «το όνειρο λίγων ανθρώπων» μετατράπηκε αρχικά «σε ελπίδα των πολλών» και στην πραγματικότητα είναι «μια αναγκαιότητα για όλους εμάς».
Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε το μέγεθος του τι έχει επιτύχει η Ευρώπη συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό σχέδιο και αποκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά επιτεύγματα της σύγχρονης ιστορίας».
Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι μια ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι «ζωτικής σημασίας» για τη διεθνή τάξη και επισήμανε ότι δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν σήμερα να φθάσουν στην ήπειρο, όταν κατά τον 20ό αιώνα καταστράφηκε επανειλημμένως από τον πόλεμο.
Επίσης, ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να είναι «ευημερούσα» και να αναπτύσσεται, να μην καταφύγει στον οικονομικό προστατευτισμό, αλλά να ανοίξουν οι οικονομίες, να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να προστατέψει τους εργαζομένους και τους καταναλωτές, μειώνοντας τις ανισότητες.
Ο Barack Obama αναγνώρισε ακόμη ότι ορισμένες φορές η Ε.Ε. απαιτεί «απογοητευτικούς συμβιβασμούς», όμως επισήμανε ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον έχουν επιτευχθεί σπουδαία πράγματα, όπως η Συμφωνία του Παρισιού ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η οποία υπεγράφη το περασμένο έτος στη Γαλλία.
Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του χρειάζεται μια Ευρώπη που θα ανταποκριθεί στους «κινδύνους του σήμερα», αρχής γενομένης από τη μεγαλύτερη πρόκληση που είναι η παγκόσμια τρομοκρατία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν από μόνες τους να σταματήσουν αυτή τη μάστιγα και απαιτεί απ' όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στη συλλογική ασφάλεια.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ενέκρινε την αποστολή επιπλέον 250 Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.
«Οι τρομοκράτες κάνουν τα πάντα για να σκοτώσουν πολίτες.
Εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε επιθέσεις σε αυτές που έγιναν στο Παρίσι» είπε ο Obama, τονίζοντας πως η Δημοκρατία είναι η πιο αποτελεσματική μορφή διακυβέρνησης που έχει δημιουργηθεί έως σήμερα».
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η Δύση οφείλει να διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά της Μόσχας αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, εωσότου εναρμονιστεί πλήρως με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.
«Επιθυμώ καλές σχέσεις με τη Ρωσία και έχει επενδύσει πολλά σε αυτές, ωστόσο οι κυρώσεις πρέπει να συνεχιστούν εωσότου η Ρωσία εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης