Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πριν από τις κάλπες η Ισπανία – Τελευταίος γύρος διερευνητικής εντολής από τον βασιλιά Felipe

Ένα βήμα πριν από τις κάλπες η Ισπανία – Τελευταίος γύρος διερευνητικής εντολής από τον βασιλιά Felipe
Σήμερα και αύριο, 25 και 26 Απριλίου, οι συναντήσεις του ισπανού βασιλιά με τους επικεφαλής των κομμάτων για να διερευνηθεί αν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τις εκλογές
Ένα βήμα πριν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών είναι η Ισπανία, καθώς όλες οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν αποτύχει.
Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφευχθούν οι εκλογές, ο βασιλιάς της Ισπανίας, Felipe, σήμερα και αύριο, θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων που έχουν παρουσία στη Βουλή και από το αποτέλεσμά τους θα αποφασιστεί αν υπάρχει άλλη λύση πέραν της διεξαγωγής νέων εκλογών τον Ιούνιο, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Πρώτα θα συναντηθούν με τον βασιλιά Felipe τα κόμματα με τη μικρότερη παρουσία στο ισπανικό κοινοβούλιο, ενώ αύριο ο βασιλιάς της χώρας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των Πολιτών (Ciudadanos), Albert Rivera, των Podemos (Μπορούμε), Pablo Iglesias, των Σοσιαλιστών (PSOE), Pedro Sanchez και του Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular), Mariano Rajoy.
Οι συναντήσεις θα γίνουν με διαδικασίες… εξπρές, δηλαδή μέσα σε δύο ημέρες αντί για μια εβδομάδα, όπως συνέβη στις δύο προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου 2015.
Πηγή στο περιβάλλον του βασιλιά επιβεβαίωσε ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί και η τελευταία συνάντηση του βασιλιά με τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Mariano Rajoy, αύριο, Τρίτη, 26 Απριλίου 2016, το ίδιο βράδυ θα γίνει γνωστό στους ισπανούς πολίτες το αποτέλεσμα των συναντήσεων.
Σημειώνεται ότι ο ισπανός βασιλιάς ανακοίνωσε στις 12 Απριλίου τη διεξαγωγή αυτού του τρίτου γύρου διερευνητικών εντολών προκειμένου να εξακριβώσει αν, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές ελλείψει συμφωνιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή αν αντιθέτως, υπάρχει κάποιος υποψήφιος με εγγυήσεις ότι μπορεί να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Μάλιστα, όταν ανακοίνωσε τον νέο γύρο συνομιλιών, ο Felipe VI είχε ξεκαθαρίσει ότι θα έχριζε κάποιον υποψήφιο για πρωθυπουργό μόνο στην περίπτωση που είχε εγγυημένα επαρκή υποστήριξη για να ξεπεράσει με επιτυχία τη σχετική ψήφιση στο ισπανικό κοινοβούλιο.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποιος υποψήφιος που να πληροί αυτά τα κριτήρια.
Σημειώνεται, τέλος, ότι από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία, θα είναι η πρώτη φορά που ο βασιλιάς της χώρας θα αποφασίσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς υπό κανονικές συνθήκες αυτό είναι κάτι που κάνει ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης