Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Οι ακροδεξιοί πρώτοι στις Προεδρικές εκλογές με 36% έναντι 20% των Πρασίνων - Ποιος είναι ο Hofer

Αυστρία: Οι ακροδεξιοί πρώτοι στις Προεδρικές εκλογές με 36% έναντι 20% των Πρασίνων - Ποιος είναι ο Hofer
Ο ακροδεξιός N. Hofer συγκέντρωσε το 36% των ψήφων και θα πάει στο β γύρο με τον υποψήφιο των Πρασίνων, Alexander van der Bellen
(Upd3) Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Norbert Hofer προηγείται στις κρίσιμες για τη χώρα και την Ευρώπη προεδρικές εκλογές της Αυστρίας, αν και σύμφωνα με τα exit polls η χώρα οδηγείται σε δεύτερο γύρω στις 22 Μάιου.
Σύμφωνα με το Euronews, ο Hofer συγκεντρώνει πάνω απο το 36% των ψήφων, που όμως δεν του εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία του 50% γεγονός που τον αναγκάζει να πάει στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο πιθανότατα τον υποψήφιο του κόμματος των Πρασίνων, Alexander van der Bellen που έρχεται δεύτερος με 20%.
Τρίτη, είναι σύμφωνα πάντα με τα exit polls, η πρωην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Irmgard Griss η οποία συγκεντρώνει το 19% των ψήφων και θα μπορούσε, εάν κέρδιζε τις εκλογές, να ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.
Με την επιλογή του ακροδεξιού Norbert Hofer, οι αυστριακοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα δύο βασικά κόμματα που μονοπωλούσαν την εξουσία στη χώρα από το τέλος του Β παγκόσμιου Πολέμου, τόσο του σοσιαλδημοκράτη Rudolf Hundstorfer όσο και του υποψήφιου του άλλοτε κραταιού κεντροδεξιού ÖVP Andreas Kohl οι οποίοι συγκεντρώνουν γύρω στο 12% των ψήφων.
Έτσι, είναι η πρώτη φορά που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει χωρίς υποψηφίους των δύο, άλλοτε ισχυρών, κομμάτων. 

Ο Hofer είναι από τους πιο σκληρούς ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς που έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπερ της αποχώρησης της Αυστρίας από την ΕΕ και την κατάργηση με νόμο, της μαντίλας στις μουσουλμάνες.
Από την πλευρά του, ο 72 χρονος οικονομολόγος και εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων Alexander Van der Bellen, φαίνεται ότι λαμβάνει το 20% των ψήφων και βρίσκεται μια μόλις ανάσα από την Irmgard Griss, που κατέβηκε στις εκλογές ανεξάρτητη και κερδίζει το 19% των ψήφων.
Ο Bellen, παιδί προσφύγων και ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της εγκατάστασης προσφύγων στη χώρα εκφράζοντας διαφορετική άποψη από αυτή του σημερινού καγκελαρίου της Αυστρίας Faymann για «συγκεκριμένο αριθμό που θα μπορούσε να δεχθεί η χώρα». 

Οι Σοσιαλδημοκράτες παραδέχθηκαν την ήττα

«Ήταν μία οδυνηρή ήττα, είναι φανερό ότι ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο» παραδέχεται ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Gerhard Schmidt μιλώντας στον αυστριακό Τύπο.
Κατά την άποψή του, το κόμμα του θα «πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε ζητήματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και ο κατώτατος μισθός, ζητήματα που έχουν επισκιαστεί τελευταία από το προσφυγικό ζήτημα».

Ποιός είναι ο Norbert Hofer

Γεννήθηκε το 1971 στο Βόραου της ανατολικής Αυστρίας και εργάστηκε, ως αεροναυπηγός στη Lauda Air πριν ασχοληθεί με την πολιτική.
Το 2011 η αυστριακή εφημερίδα Die Presse τον αποκαλούσε «Το φιλικό πρόσωπο του FPÖ».
Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2006.
Είχε προκαλέσει αίσθηση και συγκίνηση στην κοινή γνώμη όταν, το 2003, υπέστη σοβαρό ατύχημα μετά από πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς το οποίο τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι.
Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις των γιατρών, κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του μετά από νοσηλεία σε ειδική κλινική αποκατάστασης.
Τελευταία ασχολείται και πάλι με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το mountain bike.
(Πρώτη ενημέρωση Κυριακή 24 Απριλίου 2016 18:32)

www.bankingnews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης