Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελεσίγραφο Davutoglu στην ΕΕ - Χωρίς απελευθέρωση της βίζας δεν υπάρχει συμφωνία για το προσφυγικό

Τελεσίγραφο Davutoglu στην ΕΕ - Χωρίς απελευθέρωση της βίζας δεν υπάρχει συμφωνία για το προσφυγικό
Ο Tusk είχε μόνο καλά λόγια να πει για τις ενέργειες της Τουρκίας στο προσφυγικό λέγοντας ότι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο
Τελεσίγραφο προς την ΕΕ έδωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός A. Davutoglu στη συνάντηση που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με την A. Merkel, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Donald Tusk και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Frans Timmermans, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων δεν θα προχωρήσει χωρίς την απελευθέρωση της βίζας.
Πρόσθεσε ότι ο όρος αυτός είναι βασικός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα πράξει τα αναγκαία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Davutoglu δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, ακόμη και την παροχή αδειών εργασίας στους πρόσφυγες.
Ακόμη, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Άγκυρα αναγκάζει σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους.
Η A. Merkel, από την πλευρά της, τόνισε ότι η Γερμανία πιέζει για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας σε περιοχές της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο Tusk πάντως είχε μόνο καλά λόγια να πει για τις ενέργειες της Τουρκίας στο προσφυγικό, λέγοντας ότι «αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για το πώς συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες».
«Κανείς δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Τουρκία για το τι θα κάνει» συμπλήρωσε ο Tusk.
Η δήλωση, που είχε σκοπό να κατευνάσει τις τουρκικές πιέσεις για τα ανταλλάγματα που προσδοκά η Αγκυρα από τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ τον Μάρτιο, δεν βρήκε ευήκοα ώτα.
Η Merkel επισκέφθηκε την Τουρκία για συνομιλίες με τον Davutoglu με στόχο να καθησυχάσει την Άγκυρα, που βλέπει να απομακρύνεται η συμφωνία για απελευθέρωση της βίζας τον Ιούνιο -βάσει της οποίας η τουρκική κυβέρνηση είχε «πουλήσει» στο εσωτερικό τη συμφωνία με την ΕΕ.
Η ΕΕ θα αποφασίσει για τις βίζες στις αρχές του Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης