Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama: Η Μ. Βρετανία είναι πολύ καλύτερα όταν συνεισφέρει στην ηγεσία μιας ισχυρής ΕΕ

Obama: Η Μ. Βρετανία είναι πολύ καλύτερα όταν συνεισφέρει στην ηγεσία μιας ισχυρής ΕΕ
Αν υπάρξει Brexit, η Βρετανία θα βρεθεί στο τέλος της «σειράς» για να υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος
Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama.
Όπως σημείωσε η ειδική στενή συναισθηματική σχέση με την Μ. Βρετανία δεν πρόκειται ν' αλλάξει ακόμη και αν υπάρξει Brexit.
Σημείωσε, όμως, ότι εκτιμά ότι η Μ. Βρετανία είναι πολύ καλύτερα όταν συνεισφέρει στην ηγεσία μιας ισχυρής ΕΕ, ότι έχει ηγετικό ρόλο να παίξει σε μια ισχυρή ΕΕ.
Τόνισε, επίσης, ανοιχτά ότι προφανώς ένα Brexit θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ και προσέθεσε ότι όταν «κλείσει» η συμφωνία Διατλαντικού Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ αν η Μ. Βρετανία δεν είναι στην Ένωση, θα είναι «η τελευταία στην ουρά» για την υπογραφή, που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει.
Ο Barack Obama, πάντως, έσπευσε να τονίσει ότι δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση να παρέμβει στο τι θα αποφασίσουν οι Βρετανοί υπογραμμίζοντας απλώς ότι αυτό που κάνει είναι «σαν καλός φίλος» να πει την γνώμη του «σε καλούς φίλους», μια έμμεση απάντηση και στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κατηγορώντας τον για υποκριτική παρέμβαση και ενδιαφέρον ο δήμαρχος του Λονδίνου και επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit Boris Johnson.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αν ο ίδιος ήταν στην Βρετανία και καλούνταν να ψηφίσει θα σκεφτόταν τι είναι καλύτερο για τις θέσεις εργασίας, για την οικονομία κλπ.
Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ έχει συμβάλει στο να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στην ΕΕ εκτιμώντας ότι και στις δύσκολες αυτά που την ενώνουν είναι ισχυρότερα από αυτά που την χωρίζουν.
Από την πλευρά του ο David Cameron είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να έχει τοποθετηθεί υπέρ του Brexit.
Τόνισε επίσης ότι είναι καλό να ακούει κανείς τις γνώμες φίλων και σημείωσε ότι η Βρετανία έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από αποφάσεις της ΕΕ, όπως είναι η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής Βρετανίας με μια ισχυρή ειδική σχέση με την ΕΕ και αυτό θα συμβεί μένοντας στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης