Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στην προσφυγική κρίση

Tusk: Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στην προσφυγική κρίση
Ο Τούρκος πρόεδρος να καταλάβει ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι μέρος διαπραγμάτευσης, σημειώνει σε άρθρο του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει σκληρότερη προσέγγιση ως προς τον έλεγχο της μετανάστευσης αν θέλει να υπάρχει ελπίδα για οποιαδήποτε «λογική και ανθρώπινη πολιτική ασύλου» υποστηρίζει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη βρετανική Guardian, στην ισπανική El Pais, στην γαλλική Le Figaro, στην πολωνική Gazeta Wyborcza, στην ιταλική La Stampa, στη γερμανική Der Spiegel και στην ολλανδική de Volkskrant.
Ο Tusk υπεραμύνθηκε των πιο πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και για ανακοπή της ροής των προσφύγων, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητα για να σταματήσει να αυξάνεται «ένα λαϊκιστικό, συχνά εθνικιστικό συναίσθημα» που οδηγεί σε «δήθεν αποκαλυπτικές προφητείες και σε ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης».
Κεντρικό στοιχείο στη σκληρότερη προσέγγιση, την οποία παρουσιάζει ο Tusk, είναι το να ανακτήσουν η ΕΕ και οι χώρες μέλη της την ικανότητα να «μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα διασχίζει τα σύνορά του, πότε και που».
Το άρθρο του Tusk δημοσιεύτηκε λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί εδώ και λίγο καιρό.
Στόχος της είναι, επισήμως, να ελεγχθεί η πρόοδος της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η οποία έχει μέχρι στιγμής πετύχει να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα αλλά έχει εγείρει και σειρά σοβαρών ερωτημάτων όσον αφορά στο κατά πόσο οι Βρυξέλλες «κάνουν τα στραβά μάτια» στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσουν την βοήθειά της.
«Η πρόσφατη εμπειρία με την Τουρκία δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να θέσει σαφή όρια στις υποχωρήσεις που κάνει» σημειώνει στο άρθρο του ο Tusk σε μια αναφορά που θεωρήθηκε ότι θίγει το τουρκικό αίτημα να διωχθεί κωμικός που διακωμώδησε τον Erdogan στη Γερμανία.
«Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για λεφτά αλλά όχι για τις αξίες μας», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι, δεν μπορεί η ΕΕ να επιβάλει τα δικά της πρότυπα στον υπόλοιπο κόσμο, όπως και οι άλλοι δεν μπορούν να της επιβάλλουν τα δικά τους.
«Οι ελευθερίες μας, όπως και η ελευθερία έκφραση, δεν είναι μέρος ενός πολιτικού παζαριού με κανέναν και ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να λάβει αυτό το μήνυμα» αναφέρει ο Tusk χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης