Τελευταία Νέα
Διεθνή

Salmond (πρώην ΥΠΕΞ Βρετανίας): Ένα Brexit θα σήμανε την ανεξαρτησία της Σκοτίας σε δύο χρόνια

Salmond (πρώην ΥΠΕΞ Βρετανίας): Ένα Brexit θα σήμανε την ανεξαρτησία της Σκοτίας σε δύο χρόνια
Το Brexit απειλεί τη διατήρηση του Cameron στην εξουσία, σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Σκοτίας
Μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγούσε σε ένα επιτυχές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας μέσα σε δύο χρόνια, καθώς οι Σκοτσέζοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ε.Ε., τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Σκοτίας, Alex Salmond.
«Αν ο κόσμος ανησυχεί για τον κίνδυνο αποχώρησης, τότε το άγχος για τη Σκοτία είναι πολύ λιγότερο διότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Σκοτία θα καταλήξει να παραμείνει στην Ευρώπη», ανέφερε.
Οι Σκοτσέζοι είναι καταφανώς υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και αν ο πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron, αποτύχει στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου να παραμείνει η Βρετανία στο ευρωπαϊκό μπλοκ, θα πειστούν περισσότεροι Σκοτσέζοι για την ανάγκη ανεξαρτησίας, σημείωσε ο Salmond.
Σε περίπτωση που υπάρξει Brexit, ο Cameron θα ξεκινήσει μια διετή διαπραγμάτευση για την έξοδο, δημιουργώντας ένα χρονικό πλαίσιο για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησίας της Σκοτίας, επισήμανε και πρόσθεσε ότι «αν η Σκοτία ψηφίσει τότε για την ανεξαρτησία της, στο τέλος της διετούς περιόδου η Σκοτία θα παραμείνει εκεί που ήταν, όμως θα παρουσιαζόταν ανεξάρτητη, όταν το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε από την Ε.Ε.».
Πάντως, σύμφωνα με τον Alex Salmond, ακόμη και αν αποφευχθεί το Brexit, το αποτέλεσμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή του Cameron στην εξουσία.
«Δεν νομίζω ότι θα μακροημερεύσει αν υπάρξει μια ψήφος υπέρ της παραμονής, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «ο λόγος που το λέω αυτό, είναι η φύση των διαφορών που υπάρχουν μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα».
Όπως ανέφερε, «είναι τέτοια η πικρία που δεν βλέπω την αξιοπιστία του πρωθυπουργού να επιβιώνει από μια εσωτερική συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος των Torries».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης