Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Περί τα 10 δισ. δολ. κόστος θα έχει για την Volkswagen η συμφωνία με τις ΗΠΑ για το σκάνδαλο ρύπων

Bloomberg: Περί τα 10 δισ. δολ. κόστος θα έχει για την Volkswagen η συμφωνία με τις ΗΠΑ για το σκάνδαλο ρύπων
Η Volkswagen υποχρεώνεται να επισκευάσει και αναβαθμίσει καταλλήλως τα οχήματά της στις ΗΠΑ ή να τα αποσύρει από την κυκλοφορία με δικό της κόστος
Κολοσσιαίο κόστος τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων ΗΠΑ θα έχει τελικά για τη γερμανική αυτοκινητο-βιομηχανία Volkswagen η εξαπάτηση από την πλευρά της των Αμερικανών καταναλωτών για τις δήθεν εξαιρετικές περιβαλλοντικές «επιδόσεις» των κινητήρων πετρελαίου της, που απεδείχθησαν σκανδαλωδώς ρυπογόνοι.
Στο πλαίσιο συμφωνίας με τις περιβαλλοντικές αρχές των ΗΠΑ, η Volkswagen υποχρεώνεται να προσφέρει τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της τη δυνατότητα να πουλήσουν πίσω στην εταιρεία το όχημά τους, ενώ θα τους προσφέρει και χρηματική αποζημίωση, ανεξάρτητα από την απόφασή τους.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η συμφωνία αφορά σε τουλάχιστον 480 χιλιάδες αυτοκίνητα Volkswagen με ντιζελοκινητήρα στις ΗΠΑ, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκευαστούν και αναβαθμιστούν από την εταιρεία σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων στις ΗΠΑ για να συνεχίσουν να κυκλοφορούν, διαφορετικά θα πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία με δικό της κόστος.
Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 600 αγωγές κατά της Volkswagen, στο πλαίσιο καλά σχεδιασμένης απόκρυψης από την Volkswagen - με ειδικό λογισμικό που παρενέβαινε στο σύστημα ανάφλεξης - των πραγματικών εκπομπών ρύπων 11 εκατομμυρίων αυτοκινήτων της παγκοσμίως με κινητήρες ντίζελ.
Στην Ευρώπη, όπου κυκλοφορούν περίπου 8,5 εκατομμύρια επηρεαζόμενα οχήματα της εταιρείας, δεν προσφέρεται καμία αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, ενώ μέσω ανάκλησης εφαρμόζεται κάποια πρόχειρη αναβάθμιση λογισμικού σε αυτά που υποτίθεται ότι λύνει το πρόβλημα.
Η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει γιατί μια παρόμοια με την ευρωπαϊκή προσέγγιση στις ΗΠΑ δεν θα αρκούσε για να λύσει το πρόβλημα ή τον λόγο για τον οποίο οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες των οχημάτων της δεν αξίζουν να λάβουν αποζημίωση για την εξαπάτησή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης