Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποσοτική χαλάρωση και αρνητικά επιτόκια ένα μείγμα αποτυχίας – Η Γερμανία επιτίθεται στον Draghi και ο Trump στην Yellen

Ποσοτική χαλάρωση και αρνητικά επιτόκια ένα μείγμα αποτυχίας – Η Γερμανία επιτίθεται στον Draghi και ο Trump στην Yellen
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και η στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων (επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στην ΕΚΤ -0,40%) δεν απέδωσαν
Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και κεντρικών τραπεζιτών επανέρχεται άγαρμπα στο προσκήνιο μετά την πολυμέτωπη επίθεση που δέχθηκαν από την πολιτική εξουσία.
Η Γερμανία, όχι μόνο ο Schaeuble αλλά και πλήθος γερμανών αξιωματούχων άσκησαν δριμεία κριτική στον Draghi για την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και για την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθούν.
Στις ΗΠΑ ο D. Trump ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα το έθεσε πιο ξεκάθαρα ότι θα αντικαταστήσει την Yellen από την FED.
Το ίδιο είπαν και οι Γερμανοί ότι ο Draghi όταν λήξει η θητεία του πρέπει να αντικατασταθεί με γερμανό κεντρικό τραπεζίτη.
Σήμερα 21 Απριλίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΕΚΤ δεν αναμένονται εκπλήξεις, πλην ίσως των αναφορών Draghi για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τον πληθωρισμό και την Ελλάδα.
Γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες δέχονται ισχυρότατη κριτική;
Είναι προφανές ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και η στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων (επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στην ΕΚΤ -0,40%) δεν απέδωσαν.
Γιατί

1)Μετά το αρχικό σοκ όπου βίαια οι τιμές αυξήθηκαν στα ομόλογα οδηγηθήκαμε στην εξής ακρότητα.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 93 ομόλογα με αρνητική απόδοση.

2)Η αρνητική απόδοση είναι καλή εξέλιξη για τον δανειζόμενο δηλαδή τα κράτη αλλά όχι για τον δανειστή.
Π.χ. τα ασφαλιστικά Ταμεία με τα αρνητικά επιτόκια έχουν χάσει σημαντικό μέρος των αποδόσεων τους από επενδύσεις σε ευρωπαϊκά ομόλογα εξέλιξη πολύ αρνητική.

3)Τα αρνητικά επιτόκια θεσπίστηκαν με τριπλό στόχο να αποτρέπουν τις τράπεζες να καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην ΕΚΤ και να την χρησιμοποιούν π.χ. για δάνεια, αυτό θα βοηθούσε την κατανάλωση άρα θα αυξανόταν και ο πληθωρισμός.

4)Τίποτε από αυτά δεν συνέβη.
Οι τράπεζες δεν δανείζουν την οικονομία, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα άλλο πρόβλημα με τους καταθέτες που δεν αρέσκονται σε μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

5)Η φράση του Draghi της ΕΚΤ ότι δεν σχεδιάζει να ρίξει χρήματα από το ελικόπτερο – από πολλούς αυτό εκγλύφθηκε ως προπομπό ότι θα ρίξει τελικά χρήματα από το ελικόπτερο – αποτελεί μια απονενοημένη πράξη που βοηθάει τις αποτιμήσεις των ομολόγων να μείνουν στα ιστορικά τους χαμηλά αλλά δεν βοηθάει ουσιαστικά την οικονομία και τις τράπεζες.

6)Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών – τουλάχιστον των μεγαλύτερων – έχουν εκτιναχθεί στα 15 τρισεκ. δολάρια ενώ τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης όλα τα τελευταία χρόνια έφθασαν τα 12 με 12,5 τρισεκ. δολάρια.
Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισεκ. δολάρια assets.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία – που πρόσφατα είχαμε αναλύσει – είναι ο συντελεστής μόχλευσης δηλαδή πόσες φορές τα κεφάλαια τους αντιστοιχεί το συνολικό ενεργητικό.
Η ΕΚΤ έχει 26 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 94 φορές.
Η FED με 47 δισεκ. δολάρια κεφάλαια έχει ενεργητικό 4,48 τρισεκ. δολάρια και η ΕΚΤ με 2,76 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό έχει 97 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Προφανώς ακραία μοχλευμένος ο ισολογισμός της FED και μέσω αυτής της ακραίας μόχλευσης έχουν συντηρηθεί πλασματικά σε υψηλά επίπεδα οι αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είχαν ένα στόχο να συμβάλλουν στην αύξηση των αποτιμήσεων σε ομόλογα και μετοχές και ο σκοπός επί 6 χρόνια επιτεύχθηκε.
Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.
Συνολικό ενεργητικό κεντρικών τραπεζών σε δολάρια
Σύνολο κεντρικών τραπεζών 15,5 τρισεκ. δολάρια
FED 4,4 τρισεκ. δολάρια
ΕΚΤ 3 τρισεκ. δολάρια
Bank of Japan 3,4 τρισεκ. δολάρια
Κεντρική Τράπεζα της Κίνας 4,9 τρισεκ. δολάρια

Συνολικά 93 ομόλογα στην ΕΕ με αρνητικά επιτόκια – Ακραία στρέβλωση  

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων στα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων και η γενικότερη στρατηγική της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει ακραία στρέβλωση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Σε τι συνίσταται η ακραία στρέβλωση;
Σε σύνολο 180 βασικών εκδόσεων ομολόγων τα 93 ομόλογα εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις.
Η πιο ακραία περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 βασικών ομολόγων τα 17 ομόλογα διαθέτουν αρνητικά επιτόκια.
Στην Γερμανία επίσης σε σύνολο 18 ομολόγων τα 12 ομόλογα διαθέτουν αρνητικά επιτόκια.
Από την ευρωζώνη τα περισσότερα αρνητικά επιτόκια διαθέτουν η Γερμανία 12 η Γαλλία 10 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το Βέλγιο 8, η Αυστρία 7 ομόλογα.
Ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά την Ελλάδα ως μέτρο σύγκρισης είναι ότι η Πορτογαλία δεν έχει αρνητικά επιτόκια (αποδόσεις στο 2ετές στο 0,69% και στο 10ετές στο 3,15%) ενώ η Βουλγαρία όσο και αν φαίνεται παράξενο έχει αρνητικό επιτόκιο σε ένα ομόλογο.

Τι θα συμβεί στα ελληνικά ομόλογα;

Με βάση τον σχεδιασμό, τον Ιούνιο του 2016 θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα όπερ σημαίνει ότι θα δούμε στο 2ετές και 3ετές ομόλογο τιμές στις 101-102 μονάδες βάσης δηλαδή απόδοση 3% από 12,3% της τρέχουσας περιόδου (20/4/2016).
Με βάση το μοντέλο Πορτογαλίας η Ελλάδα εφόσον ενταχθούν τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – το ελληνικό ετήσιο ομόλογο δεν θα ενταχθεί λόγω λήξης – αλλά θα ενταχθεί το 3ετές και οι υπόλοιπες εκδόσεις θα μπορούσαμε να δούμε ετήσιο  ελληνικό στο 3% από 12,3% της τρέχουσας περιόδου και το 10ετές στο 5% από 9,28% της τρέχουσας περιόδου.

Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορούν να βοηθήσουν το διεθνές σύστημα

Μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να διαχειριστούν το πρόβλημα του πληθωρισμού ειδικά η ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα
1)Η αυξημένη ρευστότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν βοήθησε την αύξηση της ανάπτυξης
2)Οι αγορές όμως ευεργετήθηκαν, οι μετοχές σημείωσαν ιστορικά ράλι, οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά όπως π.χ. ο DAX στην Γερμανία.
Οι εταιρίες στις ΗΠΑ λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας προέβησαν σε επιθετικές επαναγορές ιδίων μετοχών – άγγιξαν τα 654 δισεκ. δολάρια - φουσκώνοντας ακόμη περισσότερο τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης φούσκωσαν ακραία και τα ομόλογα.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και βεβαίως τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων αποτέλεσαν τον μηχανισμό της απόλυτης στρέβλωσης ειδικά στην Ευρώπη.
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Συνολικά 93 ευρωπαϊκά ομόλογα μαζί με την Ελβετία έχουν αρνητικά επιτόκια.
3)Λόγω του αρνητικού κόστους χρήματος τα κράτη και οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και επαναπαύονται στις δάφνες αυτής της ρευστότητας.
4)Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων και εσχάτως τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών προκαλούν ακραίες στρεβλώσεις ως προς την συσχέτιση των οικονομιών με τα ομόλογα.
Αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην υπήρχε ούτε 1 αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογα της Ευρώπης.
5)Τα αρνητικά επιτόκια φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στα ομόλογα και ακόμη περισσότερα στα χρηματιστήρια.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι το χείριστο σημάδι της παρεμβατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, διαμορφώνοντας ένα πλανήτη λογιστικής ρευστότητας που δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:02, Πέμπτη 21 Απριλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης