Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πείραμα» στη Λωζάνη με μηνιαίο μισθό 2.000 για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος

«Πείραμα» στη Λωζάνη με μηνιαίο μισθό 2.000 για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος
Το συγκεκριμένο ποσό θα λαμβάνουν περίπου 150.000 μόνιμοι κάτοικοι της πόλης - Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχυθούν τα έξοδά τους για βασικές ανάγκες, όπως η διατροφή, οι μεταφορές, ο ρουχισμός κ.λπ.
Μπορεί το θέμα του ενιαίου μισθού στην Ελβετία να πρόκειται να μπει σε δημοψήφισμα μέσα στον Ιούνιο, όμως οι αρχές της Λωζάνης προχωρούν εκ των προτέρων σε δοκιμή του συγκεκριμένου συστήματος, καθιερώνοντας ένα μισθό της τάξης των 2.000 ευρώ για όλους τους δημότες της πόλης, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους.
Το συγκεκριμένο ποσό θα λαμβάνουν περίπου 150.000 μόνιμοι κάτοικοι της Λωζάνης.
Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχυθούν τα έξοδά τους για βασικές ανάγκες, όπως η διατροφή, οι μεταφορές, ο ρουχισμός κ.λπ.
Με αυτό το πρόγραμμα εκτιμάται ότι ενθαρρύνεται η κοινωνική δραστηριότητα και η ένταξη των κατοίκων, ενώ προωθείται η καινοτομία, ενισχύεται η ελεύθερη εργασία και αυξάνονται οι εθελοντικές δραστηριότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 2% των Ελβετών δήλωσε ότι θα σταματήσουν την δουλειά τους αν λάβουν αυτό το βασικό μισθό, ενώ το 22% δήλωσε ότι θα γίνουν επιχειρηματίες και το 54% ότι θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να βελτιώσει τα επαγγελματικά του εφόδια.
Αντίστοιχο πρόγραμμα «τρέχει» και στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, με ενιαίο μισθό 900 ευρώ για έναν ενήλικα ή 1.300 ευρώ για ζευγάρι ή οικογένεια.
Πάντως στην Ελβετία το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι πολίτες καλούνται στις 5 Ιουνίου να εγκρίνουν στο δημοψήφισμα ενιαίο μισθό που θα φθάνει τα 2.500 ελβετικά φράγκα (λίγο πάνω από τα 2.000 ευρώ).
Και παρά τις αντιδράσεις μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ψηφιστεί από την μεγαλύτερη πλειοψηφία των Ελβετών.
Το συνολικό ετήσιο κόστος εφαρμογής του σχεδίου εκτιμάται λίγο χαμηλότερα από τα 200 δισ. ευρώ ετησίως, ή περίπου στο 30% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι πόροι εκτιμάται ότι θα βρεθούν από τα κρατικά έσοδα από τους φόρους και από τη μεταφορά κονδυλίων από το σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης