Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Κάποιοι μη Βρετανοί μπορεί να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για το Brexit

tags :
CNBC: Κάποιοι μη Βρετανοί μπορεί να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για το Brexit
Περίπου 1,3 εκατ. πολίτες της Κοινοπολιτείας έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα
Οι «ξένοι» πολίτες θα μπορούσε τελικά να καθορίσουν εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), καθώς σχεδόν 1,3 εκατομμύρια πολίτες της Κοινοπολιτείας έχουν δικαίωμα ψήφου στο επικείμενο δημοψήφισμα.
Οι γενικοί κανόνες των εκλογών έχουν εφαρμογή και για το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να ψηφίσουν, ένας αριθμός πολιτών της Κοινοπολιτείας που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να ψηφίσουν.
Στους πολίτες της Κοινοπολιτείας περιλαμβάνονται και εκείνοι που προέρχονται από ένα από τα 53 πρώην κράτη-μέλη της πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Τζαμάικας, της Κένυας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νιγηρίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Η ψηφοφορία για το Brexit έχει οριστεί για την Πέμπτη 23 Ιουνίου, με το ερώτημα: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μία από τις δύο επιλογές:
«Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ή «Να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες, καθώς και ομογενείς του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ζήσει στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια, θα είναι επίσης σε θέση να ψηφίσουν.
Κανένας άλλος πολίτης της ΕΕ, εκτός από εκείνους που προέρχονται από τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ιρλανδία, δεν θα είναι επιλέξιμοι.
Όλοι οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι 18 ετών και άνω.
Οι κανόνες της ψηφοφορίας δεν γλίτωσαν πάντως την κριτική.
«Είναι μια σαφής ανωμαλία ότι όσοι δεν είναι Βρετανοί πολίτες πρέπει να έχουν μια ψήφο για το μέλλον της Βρετανίας», είπε στο CNBC την Τρίτη 19 Απριλίου ο Λόρδος Green, ιδρυτής της ομάδας Φύλακες Μετανάστευσης.
«Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι στους πολίτες της Κοινοπολιτείας που είναι επίσης Βρετανοί πολίτες.
Αλλά αν δεν είναι Βρετανοί ή έχουν αποφασίσει να μην γίνουν Βρετανοί είναι σίγουρα λάθος ότι θα μπορούν να ψηφίσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης