Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πώς η χρηματοπιστωτική κρίση έκανε ισχυρότερη την Ευρώπη

CNBC: Πώς η χρηματοπιστωτική κρίση έκανε ισχυρότερη την Ευρώπη
Η Ευρώπη είναι ισχυρότερη, καλύτερα εξοπλισμένη και εν μέσω φιλόδοξων νέων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών
Η Ευρώπη έχει επιστρέψει για τα καλά στο παιχνίδι, αναφέρεται σε άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, στο οποίο σημειώνεται ότι ύστερα από τη χειρότερη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών, η Ευρώπη ανέλαβε αποφασιστική δράση για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της, να προωθήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει νέους θεσμούς ώστε να διαχειριστεί και να εμποδίσει καλύτερα τις κρίσεις.
Η Ευρώπη είναι ισχυρότερη, καλύτερα εξοπλισμένη και εν μέσω φιλόδοξων νέων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών.
Όπως αναφέρει το CNBC, καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν, η Ευρώπη ανέλαβε θαρραλέες αποφάσεις ώστε να θέσει εκ νέου σε σταθερή τροχιά την περιοχή.
Πέντε ήταν οι απαντήσεις κλειδιά που συνδυάστηκαν προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να βγει από την κρίση.
Πρώτον, χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, προώθησαν σκληρές μεταρρυθμίσεις, βελτιώνοντας τα δημόσια οικονομικά και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
Δεύτερον, ενισχύθηκε η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, με την Κομισιόν να αναλαμβάνει νέες εξουσίες ώστε να ενισχύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ και η Eurostat κατέστη πιο ισχυρή.
Τρίτον, οι χώρες της ζώνης του ευρώ δημιούργησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τον προκάτοχό του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δύο θεσμοί με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς καμία χώρα δεν αναγκάστηκε να εξέλθει της ζώνης του ευρώ και η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στις χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις.
Τέταρτον, τα μέτρα που ανέλαβε η ΕΚΤ βοήθησαν, παρέχοντας απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες, ξεκίνησε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποφύγει τον χαμηλό πληθωρισμό, κάτι που κατέστησε ευκολότερο για τις τράπεζες να δανείζουν και να ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα.
Το ευρώ αποδυναμώθηκε, κάτι που βοήθησε στην αύξηση των εξαγωγών.
Τέλος, δημιουργήθηκε η Τραπεζική Ένωση, με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό να αποτελεί το επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς εποπτεύει τις 130 μεγαλύτερε τράπεζες της ζώνης του ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι τράπεζες της Ε.Ε. επίσης αύξησαν τα κεφάλαιά τους, ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους βάση κατά 600 δισ. ευρώ από το 2008.
Τα αποτελέσματα, σημειώνει το CNBC, είναι εντυπωσιακά.
Πολλές από τις χώρες της Ευρώπης που χτυπήθηκαν από την κρίση, όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, κατέληξαν στο Top 5 των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ ως αναγνώριση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, ορισμένες από τις χώρες αυτές έχουν καταστεί ηγέτιδες στην ανάπτυξη.
Το 2015, η Ιρλανδία σημείωσε ιστορικό υψηλό στο ΑΕΠ της, της τάξης του 6,9% και η Ισπανία 3,2%.
Η ανάπτυξη της Ιρλανδίας έφθασε αυτήν της Κίνας, ενώ αυτή της Ισπανίας είναι σχεδόν ένα τρίτο υψηλότερη όσο των ΗΠΑ (2,5%) την ίδια περίοδο.
Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για εξαιρετικά επιτεύγματα.
Όπως σημειώνει το CNBC, η Ευρώπη όχι μόνο άντεξε την τελευταία κρίση, αλλά την κεφαλαιοποίησε.
Η Ευρώπη έχει βάλει όλα τα δομικά στοιχεία για ένα λαμπρό μέλλον, με τους πολίτες της να μπορούν δίκαια να είναι υπερήφανοι για τα επιτεύγματα αυτά.
Η υλοποίηση αυτής της φιλόδοξης ατζέντας θα κάνει την Ευρώπη ισχυρότερη, με περισσότερη επιρροή, ενώ θα διασφαλίσει τη θέση της ως οικονομικής δύναμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης