Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση Schaeuble στην ΕΚΤ και στην νομισματική πολιτική Draghi

Politico: Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση Schaeuble στην ΕΚΤ και στην νομισματική πολιτική Draghi
Για πολλούς αναλυτές τα σκληρά σχόλια Schaeuble σχετίζονται με την εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας
Ο Wolfgang Schaeuble δεν ήταν ποτέ ο πολιτικός των «λεπτών λόγων» και ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» δημοσίως την πρόταση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, αλλά και ηγέτη του συγκυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Sigmar Gabriel για στήριξη των πιο φτωχών Γερμανών και όχι μόνο των προσφύγων.
Κατά διάρκεια μιας διαφωνίας με την Καγκελάριο, το 2015, ως προς το αν έπρεπε να πιεστεί η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη ή να στηριχθεί για να μείνει, είχε ανοιχτά πει ότι δεν πιέζεται από κανέναν και αν νιώσει ότι γίνεται κάτι τέτοιο θα ζητήσει να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του.
Ακόμη όμως και για τον Schaeuble, η επίθεση που έκανε κατά του διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi ξεχωρίζει.
Σε εκδήλωση στις 8 Απριλίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ουσιαστικά ότι σε μεγάλο βαθμό η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» - AfD οφείλεται στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Τα σχόλια ερμηνεύτηκαν ως επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, κάτι που μπορεί άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να συνηθίζουν αλλά για τους Γερμανούς είναι αδιανόητο και ο Schaeuble έσπασε ένα ταμπού.
Τα περισσότερα σχόλια συνέπιπταν στο ότι η άνοδος του AfD απασχολεί τη γερμανική κυβέρνηση περισσότερο από ό,τι έχει δίξει.
Ο πυρήνας της κριτικής του Schaeuble δεν είναι καινούργιος.
Η γερμανική οικονομική πολιτική, με επικεφαλής της Bundesbank, δεν έχει κρύψει ότι είναι επιφυλακτική απέναντι στις κινήσεις Draghi εκτιμώντας ότι στρώνουν το δρόμο για την καταστροφή καθώς πιστεύουν ότι το να χορηγείς χρήματα στην αγορά και να μειώνεις τα επιτόκια οδηγεί σε φούσκες.
Η Γερμανία παραδοσιακά ήταν μια χώρα αποταμιευτών, και τα χαμηλά επιτόκια δεν την βοηθούν.
Όσον αφορά δε το AfD πήρε τους περισσότερους ψήφους λόγω σκληρής στάσης απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά είχε ιδρυθεί ως κόμμα κατά του ευρώ.
Τα σχόλια του Schaeuble ήρθαν σε μια στιγμή που ήδη έχει αρχίσει να υπάρχει εκνευρισμός στις γερμανικές αποταμιευτικές τράπεζες.
«Είναι δύσκολο να αντέξουν οι τράπεζες τα αρνητικά επιτόκια και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει ανταγωνιστικό το τραπεζικό μας σύστημα» δήλωνε λίγες μέρες νωρίτερα ο νέος πρόεδρος της Γερμανικής Τραπεζικής Ομοσπονδίας Hans Walter Peters.
Αν και οι επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων δεν είναι εμφανείς στα αποθεματικά των τραπεζών, αυτό που απασχολεί κυρίως τους Γερμανούς πολιτικούς είναι τι σημαίνουν αυτά για τα διάφορα συνταξιοδοτικά προγράμματα, που αφορούν μεγάλο τμήμα των συντηρητικών ψηφοφόρων και είναι και ένα από τα παραδοσιακά θέματα στο πρόγραμμα του κυβερνώντος CDU.
Το ζήτημα άρχισε να συζητιέται ήδη και τα συντηρητικά κόμματα προσπαθούν να βρουν τρόπους να στηρίξουν το συνταξιοδοτικό σύστημα χωρίς να ανησυχήσουν οι ψηφοφόροι.
Από την άλλη, αν και η ΕΚΤ έχει συνηθίσει τα σκληρά σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, είχε επίσης συνηθίσει στη σταθερή υποστήριξη του Βερολίνου σε μια σειρά από μέτρα.
Επιπλέον, η Γερμανία κερδίζει από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού καθώς μπορεί να δανείζεται σχεδόν χωρίς τίποτε και αυτό βοηθά στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της.
Αυτό που ανησυχεί κύκλους της ΕΚΤ είναι μήπως η γερμανική κυβέρνηση, έχοντας ήδη επωφεληθεί τα μέγιστα από την πολιτική της ΕΚΤ, αποσύρει την στήριξή της για να «αντιπαρατεθεί» στο AfD αφού έρχονται εθνικές εκλογές το 2017.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τη γερμανική κοινή γνώμη και ορισμένοι εκτιμούν ότι αν χαθεί η στήριξη της Γερμανίας στο ευρώ μπορεί να είναι μεγαλύτερη απειλή από την έξοδο της Ελλάδας ή και κάποιας άλλης περιφερειακής χώρας από το ευρώ.
Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι οι δηλώσεις του Schaeuble μπορεί να πυροδοτήσουν μεγαλύτερη κριτική ενισχύοντας την αφήγηση ότι η ΕΚΤ είναι κίνδυνος για την καλή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας.
Σύγχυση προκάλεσε και η επιλογή της στιγμής που έγιναν αυτά τα σχόλια, μια στιγμή που άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα της ΕΚΤ, παρόμοια με αυτά της FED ή της Τράπεζας της Αγγλίας, σε μια στιγμή που δεν μπορούν να αλλάξουν και τα σχόλια του Schaeuble θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό στην αγορά.
Πάντως, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, προσπάθησε να χαμηλώσει του τόνους λέγοντας ότι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Schaeuble από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ότι δεν βλέπει καμία σύνδεση ανάμεσα στην πολιτική της ΕΚΤ και στην άνοδο του AfD.
Ενώ ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «παρεξηγήθηκε» στα λεγόμενά του και επέμεινε και αυτός, όπως κα ο Weidmann, στην ανάγκη ανεξαρτησίας της ΕΚΤ ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι οικονομολόγοι επέκριναν το Βερολίνο ότι υποτιμά τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης απραξίας της ΕΚΤ αλλά και δεν καταθέτει κάποια εποικοδομητική εναλλακτική πρόταση για την νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης