Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλες διακυμάνσεις και υπερευαισθησία στις αγορές επιδεικνύει λόγω δημοψηφίσματος η στερλίνα

Μεγάλες διακυμάνσεις και υπερευαισθησία στις αγορές επιδεικνύει λόγω δημοψηφίσματος η στερλίνα
Από την αρχή του 2016, η στερλίνα καταγράφει απώλειες έναντι 14 από τα 16 κύρια νομίσματα και είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις μέχρι στιγμής
Μεγάλη μεταβλητότητα και υπερευαισθησία στις εξελίξεις των αγορών καταγράφει η βρετανική στερλίνα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου 2016 περί παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 η στερλίνα κατά τη διάρκεια της ημέρας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίας εβδομάδος έναντι του ευρώ λόγω της κατάρρευσης των συνομιλιών στη Ντόχα που προκάλεσαν την πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά περισσότερο από 1%.
Όμως αργότερα, η στερλίνα κατάφερε να αντιστρέψει πλήρως τις απώλειές της, στο πλαίσιο των μικρών κερδών που κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Τη μεταβλητότητα της στερλίνας και την πολυπλοκότητα της κατάστασης που δημιουργείται για τη Βρετανία πριν το επίμαχο δημοψήφισμα ενέτεινε ο ίδιος ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, George Osborne, ο οποίος έκανε λόγο περί «μόνιμης ζημιάς» στη βρετανική οικονομία από ενδεχόμενο Brexit.
Έναντι του ευρώ, η βρετανική στερλίνα κατέγραψε υψηλότερη τιμή ημέρας στις 0,79940 λίρες - τη χαμηλότερη τιμή της από τις 12/4 - ενώ αργότερα κατάφερε να ανακάμψει μέχρι τις 0,79201 λίρες.
Από την αρχή του 2016, η στερλίνα καταγράφει απώλειες έναντι 14 από τα 16 κύρια νομίσματα, έχοντας καταστεί το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις μέχρι στιγμής εφέτος.
Το Bloomberg επισημαίνει, ότι σε περίπτωση Brexit η στερλίνα σχεδόν σίγουρα θα δεχόταν «επίθεση» στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, ενώ ενδεχόμενη αποτροπή του Brexit θα οδηγούσε στην ενίσχυση του βρετανικού νομίσματος, κάτι που όμως δεν θεωρείται ευπρόσδεκτο, καθώς θα επηρεάζε αρνητικά την πρόκληση πληθωρισμού και τις βρετανικές εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης