Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombret (Bundesbank): Η ΕΚΤ να αναδιαρθρώσει τις “zombie τράπεζες” που κρατούνται ζωντανές για πολιτικούς λόγους

Dombret (Bundesbank): Η ΕΚΤ να αναδιαρθρώσει τις “zombie τράπεζες” που κρατούνται ζωντανές για πολιτικούς λόγους
Ο ίδιος κάλεσε την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει τις λεγόμενες «δυνάμεις έγκαιρης παρέμβασης» στις τράπεζες που βρίσκονται σε κίνδυνο αποτυχίας
Να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της για να αναδιαρθρώσει τις “zombie τράπεζες”, που επιβαρύνονται από υπερβολικό ύψος επισφαλών δανείων, αλλά κρατούνται ζωντανές για πολιτικούς λόγους, καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Andreas Dombret, ανώτερο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank).
«Υπάρχουν ακόμα πολλές “zombie τράπεζες” που κρατούνται ζωντανές για πολιτικούς λόγους», υποστήριξε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, ενώ ως «χτυπητό» παράδειγμα ανέφερε την Ιταλία, τονίζοντας ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή τη χώρα.
Ο ίδιος κάλεσε την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει τις λεγόμενες «δυνάμεις έγκαιρης παρέμβασης» στις τράπεζες που βρίσκονται σε κίνδυνο αποτυχίας.
«Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM) πρέπει να “διεκδικήσουν” τις εξουσίες τους… ώστε να αναδιαρθρώσουν πιστωτικά ιδρύματα ή να καταργήσουν σταδιακά τράπεζες που είναι ουσιαστικά αφερέγγυες», τόνισε ο Dombret.
Ο ίδιος χαιρέτισε την απόφαση της Ιταλίας να δημιουργήσει ταμείο, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Άτλας», με στόχο τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Η Ιταλία μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την απόφαση, διότι η Ιταλία χρειάζεται μια δευτερογενή αγορά για τα NPLs», υποστήριξε το στέλεχος της Bundesbank, ενώ εκτίμησε ότι «εφόσον λάβει και το πράσινο φως από τις αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές θα είναι ένα καλό σύστημα όσον αφορά στις τιμολογήσεις».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης