Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η Ιταλία από το δημοψήφισμα για τους υδρογονάνθρακες - Ανόητο σφάλμα το χαρακτήρισε ο Renzi

Διχασμένη η Ιταλία από το δημοψήφισμα για τους υδρογονάνθρακες -  Ανόητο σφάλμα το χαρακτήρισε ο Renzi
Ο πρωθυπουργός Matteo Renzi τάχθηκε υπέρ της αποχής αν και οι δυνάμεις της αριστεράς στηρίζουν το δημοψήφισμα
Ένα ακόμη δημοψήφισμα διεξάγεται στην Ευρώπη, με τους Ιταλούς αυτή τη φορά, να καλούνται σήμερα (17/4) να αποφασίσουν για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ιταλία οδηγούνται στην κάλπη με το ερώτημα «αν μπορεί να συνεχίζεται η εξόρυξη υδρογονανθράκων μέχρι την οριστική εξάντληση των κοιτασμάτων ή αν πρέπει να διακόπτεται όταν λήγει ή κάθε άδεια».
Το δημοψήφισμα τέθηκε μετά από αίτημα οκτώ περιφερειών της χώρας.
Οι δυνάμεις της αριστεράς και το κίνημα Πέντε Αστέρων, που στηρίζουν το δημοψήφισμα, καλούν τους Ιταλούς να ψηφίσουν «Ναι» στον περιορισμό των εξορύξεων, με κύρια έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για να μπορέσουν να αυξηθούν στο μέλλον τα ποσοστά των δικαιωμάτων που οι διάφορες πετρελαϊκές εταιρίες καταβάλλουν στο ιταλικό κράτος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει συμπαγή στάση:
Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε χάρη στην κινητοποίηση περιφερειαρχών που ανήκουν στους "Δημοκρατικούς", αλλά ο πρώην γραμματέας του κόμματος Pier Luigi Bersani και ο πρώην πρωθυπουργός Masimo D’ Alema δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «Οχι».
Ο νυν πρωθυπουργός Matteo Renzi τάχθηκε υπέρ της αποχής, χαρακτηρίζοντας την όλη πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα, «ένα ανόητο σφάλμα».
Το μέτωπο του «Όχι» τονίζει ότι, αν περιορισθεί η δραστηριότητα εξόρυξης, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξηθεί και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό, η οποία είναι ήδη υψηλή.
Σε ό,τι αφορά τις συντηρητικές δυνάμεις, η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά τάσσεται υπέρ του περιορισμού των εταιριών πετρελαίου, "για την υπεράσπιση όλης της επικράτειας της χώρας".
Η Forza Italia δεν έχει υιοθετήσει ενιαία θέση.
Ο εκπρόσωπός της στην βουλή Renato Brunetta στηρίζει το «Όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ ο Silvio Berlusconi άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι συντάσσεται με το μέτωπο του «Ναι».
Το κύριο ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί αν θα ψηφίσει η πλειοψηφία των εχόντων δικαίωμα (πάνω από το 50%), διότι σε διαφορετική περίπτωση το δημοψήφισμα θα είναι άκυρο.
Σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις, η συμμετοχή των Ιταλών εκτιμάται ότι θα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οριακά πάνω από 50%.
Στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 8,35%, που θεωρείται σχετικά χαμηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης