Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επιπλέον μέτρα επιμένει να ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα

AFP: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επιπλέον μέτρα επιμένει να ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα
Θα στηρίξουμε το πρόγραμμα αν αντιληφθούμε με ποιόν τρόπο θα γίνουν οι στόχοι ρεαλιστικοί, τόνισε ο P. Thomsen
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι δημοσιονομικές προβλέψεις στις οποίες βασίζονται οι ελληνικές προτάσεις για την περαιτέρω πορεία του προγράμματος της χώρας .
Ο Poul Thomsen αμφισβήτησε την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
«Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν μια χώρα με τόσο μεγάλη ανεργία και τόσο μεγάλες κοινωνικές πιέσεις να καταφέρει να πετύχει και να διατηρήσει τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα για αρκετές πολιτικές περιόδους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Thomsen στο περιθώριο της συνάντησης ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
«Γι αυτό εφιστούμε την προσοχή ότι η ανακούφιση του χρέους πρέπει να ισοσκελίζεται από κάτι που θα είναι πιο ρεαλιστικό» συμπλήρωσε.
Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει κανονικά στο πρόγραμμα της Ελλάδας με την ΕΕ και ζητά, για να το κάνει, να υιοθετηθούν περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις και ένα «αξιόπιστο» πρόγραμμα ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Thomsen τόνισε ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να στηρίξει τη συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας αλλά θα πρέπει να αντιληφθεί πως οι δημοσιονομικοί στόχοι και η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη μπορούν να επιτευχθούν.
Για να φτάσει η Ελλάδα το 3,5% θα πρέπει να λάβει αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να ξεπερνούν το 4,5% του ΑΕΠ.
Όπως είπε αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιμείνουν στο στόχο αυτό, το ΔΝΤ μπορεί να το δεχτεί αλλά θα πρέπει να δει να λαμβάνονται μέτρα.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξαιρεί περίπου το 55% των νοικοκυριών από τη φορολογία, σε σχέση με ένα 2% που ισχύει στην Πορτογαλία.
«Χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αυτό είναι το πρώτο βήμα της συζήτησης» τόνισε ο Thomsen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης