Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπικριτική η ετήσια έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία - Παραμένει «στρατηγικός εταίρος της ΕΕ»

Eπικριτική η ετήσια έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία - Παραμένει «στρατηγικός εταίρος της ΕΕ»
Οργή από την Άγκυρα που διαμηνύει ότι δεν θεωρεί «έγκυρη» την έκθεση και ότι θα την «επιστρέψει» στις Βρυξέλλες
Σειρά σοβαρότατων επικρίσεων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία το 2015 εμπεριέχονται στο κείμενο της ετήσιας έκθεσης προόδου της, ως χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, παρά το ότι αναγνωρίζεται στο ίδιο ψήφισμα «η μεγάλη ανθρωπιστική συμβολή της Τουρκίας η οοία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο» και τονίζεται ότι παραμένει «βασικός στρατηγικός εταιρος της ΕΕ».
Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου «καλούν την Τουρκία να δράσει εναντίον του εκφοβισμού των δημοσιογράφων σε όλες τις μορφές του, να καταδικάσει την διά της βίας και παράνομη κατάληψη πολλών εφημερίδων... και υπογραμμίζει τη σοβαρή οπισθοδρόμηση της ελευθερίας του λόγου», σημειώνεται στην έκθεση.
Στην έκθεση, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και υιοθετήθηκε με 375 ψήφους υπέρ έναντι 133 κατά, οι ευρωβουλευτές επικρίνουν «την οπισθοδρόμηση που παρατηρείται σε ορισμένους ουσιώδεις τομείς, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία της συνάθροισης, η ελευθερία της έκφρασης και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους του Δικαίου», γεγονός που «απομακρύνει όλο και περισσότερο την προοπτική εφαρμογής των κριτηρίων της Κοπεγχάγης τα οποία οι υποψήφιες χώρες (προς ένταξη στην ΕΕ) οφείλουν να σέβονται».
Η έκθεση περιλαμβάνει στο προοίμιο της μια αναφορά σε προηγούμενο ψήφισμα του ΕΚ, για τα εκατό χρόνια «από την γενοκτονία των Αρμενίων», που είχε εγκριθεί την 15η Απριλίου 2015 και καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου έχει αναζωπυρωθεί ο πόλεμος με τους Κούρδους αυτονομιστές, και καταγγέλλει τη δράση των Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή, καθώς έχουν υπάρξει πολυάριθμες καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων.
Παράλληλα, και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muiznieks, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα έπειτα από μια επίσκεψή του στο Ντιγιάρμπακιρ, επέκρινε τα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα.
«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώθηκε με τρομακτική ταχύτητα τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο του αγώνα της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Muiznieks και πρόσθεσε ότι έχει «σοβαρές αμφιβολίες» για πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως οι 24ωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Επίσης, η έκθεση χαιρετίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, εκφράζει τη στήριξή της στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια "δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της".
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι «η μη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος επηρεάζει την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» και καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν προσπάθειες με στόχο την επίλυση του.
Η Άγκυρα αντέδρασε αμέσως απορρίπτοντας την έκθεση δια του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Volkan Bozkir, ο οποίος βρίσκεται στη Βιέννη.
Όπως σημείωσε η κυβέρνηση του θεωρεί «χωρίς ισχύ και εγκυρότητα» τη συγκεκριμένη έκθεση και θα την επιστρέψει στο Κοινοβούλιο ως απαράδεκτη καθιστώντας σαφές ότι η Άγκυρα είναι οργισμένη ιδιαίτερα διότι επαναλαμβάνονται οι αναφορές στη γενοκτονία των Αρμενίων.
Επίσης, ο Bozkir, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε «είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ελευθερία του λόγου και ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία».
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι παραβλέπει τις εξελίξεις στην Τουρκία επειδή χρειάζεται τη συνεργασία του Erdogan για να ανακοπεί η ροή μεταναστών και προσφύγων που κινούνται από τη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας προς κράτη μέλη της ΕΕ.
Βάσει της διμερούς συμφωνίας στην οποία τα δύο μέρη κατέληξαν τον Μάρτιο, η Τουρκία θα προχωρά στην επανεισδοχή όλων των μεταναστών και των προσφύγων που διαπλέουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα παράτυπα, συμπεριλαμβανομένων και των Σύρων, με αντάλλαγμα περισσότερα κεφάλαια για τη διευκόλυνση της υποδοχής προσφύγων, την άρση της προϋπόθεσης να χορηγείται θεώρηση διαβατηρίου στους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την Ευρώπη και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, που είχαν βρεθεί σε τέλμα επί μακρόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης