Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Putin προσπαθεί να κατευνάσει τις οικονομικές ανησυχίες των Ρώσων ενόψει εκλογών

tags :
Bloomberg: Ο Putin προσπαθεί να κατευνάσει τις οικονομικές ανησυχίες των Ρώσων ενόψει εκλογών

«Υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος στην καθιερωμένη ετήσια τηλεφωνική συζήτησή του με Ρώσους πολίτες
Η ρωσική οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο διαβεβαίωσε κατά την καθιερωμένη ετήσια τηλεφωνική συζήτησή του με Ρώσους πολίτες ο Vladimir Putin.
Οπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg ο Putin υποστήριξε ότι «η δύσκολη κατάσταση δεν έχει ακόμη επιλυθεί αλλά η τάση είναι θετική» αναφερόμενος σε προβλέψεις για 0,3% φέτος αλλά 1,4% το 2017, και εκτιμώντας ότι προφανώς υπάρχει λόγος να επικρατήσει αισιοδοξία.
Παρά την περίπου, κατά 50%, μείωση της τιμής του πετρελαίου, η Ρωσία επανακάμπτει και η ανεργία στη χώρα παραμένει χαμηλή, υποστήριξε.
Ο Putin, εκτιμά το Bloomberg, επιδιώκει να καθησυχάσει τους Ρώσους πολίτες καθώς η ρωσική οικονομία υφίσταται την χειρότερη δοκιμασία της την τελευταία 16ετία, παρά το ότι παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας.
Οι οικονομικές δυσκολίες αποτελούν ίσως το σημαντικό πρόβλημα του Vladimir Putin ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2016 και είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει από τότε που επανήλθε στο Κρεμλίνο το 2012.
Τα κοινωνικά ζητήματα και η οικονομία κυριάρχησαν στις περισσότερες από 3 εκατομμύρια ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί στον Ρώσο πρόεδρο σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και φέρεται να αφιέρωσε και ο ίδιος το μεγαλύτερο μέρος των απαντήσεών του σε εσωτερικά ζητήματα.
Αν και οι Ρώσοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν σε αυξανόμενη ευημερία κατά τις δύο προηγούμενες προεδρικές θητείες του Putin από το 2000, όταν η οικονομία αυξανόταν με 7% ετησίως, το 2015 ο αριθμός αυτών που ζουν στη φτώχεια αυξήθηκε κατά 3,1 εκατομμύρια σε 19,2 εκατομμύρια, το μεγαλύτερο νούμερο από το 2016, καθώς οι μισθοί έπεσαν.
Αν και τα προσωπικά ποσοστά αποδοχής του Putin παραμένουν εξαιρετικά υψηλά αγγίζοντας το 80%, ολοένα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να εκδηλώνεται κατά της κυβέρνσηης και των περιφερειακών αρχών.
Οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ανοίγουν έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων που θα κλείσει με τις προεδρικές εκλγοές το 2018, όπου αν ο Putin θέλει μπορεί να επαναθέσει υποψηφιότητα.
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2016 δεν θα ξεπεράσει το 1,5% και ούτε αργότερα θα ξεπεράσει το 2% αν δεν γίνουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν ανακάμψουν οι πετρελαϊκές τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο την Διοικήτρια της τράπεζας Elvira Nabiullina,
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ λόγω Ουκρανίας είναι απίθανο να επαναληφθούν «στο άμεσο μέλλον» και υπεραμύνθηκε της αύξησης στην τιμή των τροφίμων που προκλήθηκε από τα αντίποινα της Ρωσίας κατά συγκεκριμένων ξένων εταιριών.
O Putin δεν δέχθηκε ερωτήσεις για το ρούβλι, αλλά για τις μειώσεις ή καθυστερήσεις μισθών και υποστήριξε ότι αρκετές εταιρείες δεν καταβάλουν μισθούς εγκαίρως γιατί προσπαθούν να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας.
Δέχτηκε επίσης αρκετές ερωτήσεις από κατοίκους της Κριμαίας οι οποίοι παραπονέθηκαν για τον υψηλό πληθωρισμό και τις συχνές διακοπές ρεύματος που αντιμετωπίζουν μετά την απόσχισή τους από την Ουκρανία και την προσάρτησή τους στη Ρωσία το 2014.
Ο Ρώσος πρόεδρος τους διαβεβαίωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί να υπάρξουν αξιόπιστοι «δρόμοι ενέργειας».
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ρωσία «θα κάνει τα πάντα για μην επιδεινωθεί η κατάσταση στη Συρία», απέφυγε να εκφράσει άποψη για κάποιον από τους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος στις ΗΠΑ αρκούμενος να χαρακτηρίσει «τίμιο άνδρα» και «ισχυρή προσωπικότητα» τον Barack Obama για το γεγονός ότι παραδέχτηκε λάθος χειρισμούς στη Λιβύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης