Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πιστωτική γραμμή στήριξης για τις τράπεζες ζητούν από τον ESM Γαλλία και Ιταλία

Reuters: Πιστωτική γραμμή στήριξης για τις τράπεζες ζητούν από τον ESM Γαλλία και Ιταλία
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που διανεμήθηκε στους εκπροσώπους των χωρών - μελών της ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να χορηγήσει πιστωτική γραμμή στο νέο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων (SRF), ώστε αυτό να έχει επαρκή κεφάλαια να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νέα τραπεζική κρίση, ζητούν με έγγραφό τους η Γαλλία και η Ιταλία.
Η συζήτηση για το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματικό το νέο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης προκειμένου να διαχειριστεί μια νέα μεγάλη τραπεζική κρίση συνεχίζεται εδώ και καιρό στους κόλπους της ΕΕ και οι χώρες - μέλη της εμφανίζονται διχασμένες.
Η Γερμανία είναι αντίθετη στη χορήγηση κυβερνητικών κονδυλίων στο SRF.
Το γαλλο-ιταλικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, διανεμήθηκε στους εκπροσώπους των χωρών - μελών της ΕΕ εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στις 22/23 Απριλίου.
Σε αυτό σημειώνεται, όπως αναφέρει το Reuters, «μία πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο SRF είναι η απλούστερη και συνεπέστερη επιλογή».
Ο ESM έχει δυνατότητα χορήγησης δανείων ύψους 500 δισεκ. ευρώ.
Το Ταμείο Εξυγίανσης, που λειτουργεί από τον Ιανουάριο, θα χρηματοδοτείται σταδιακά από τις ίδιες τις τράπεζες, με στόχο η δυναμικότητά του να φθάσει τα 55 δισεκ. ευρώ το 2024.
Το πρόβλημα είναι ότι, αν ξεσπάσει νωρίτερα μια ευρύτερη τραπεζική κρίση, το SRF πιθανόν να μην έχει επαρκή κεφάλαια, προειδοποιούν η Γαλλία και η Ιταλία.
Οι δύο χώρες ζητούν τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας της ΕΕ για να σχεδιάσει ένα δίχτυ ασφαλείας για το SRF.
Το δίχτυ ασφαλείας θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», καθώς τα δημόσια κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του Ταμείου Εξυγίανσης θα επιστραφούν από τις τράπεζες σε μία «ρεαλιστική» περίοδο, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η ομάδα εργασίας, σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να ορίσει ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του SRF αλλά και για το ποσό του, το οποίο θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης.
Το SRF θεωρείται από τους υποστηρικτές του ως απαραίτητο βήμα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της ΕΕ για τραπεζική ένωση, η οποία περιλαμβάνει μια ενιαία εποπτική αρχή για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, μια κοινή διαδικασία επίλυσης προβλημάτων με δανειστές και μια κοινή ασφάλιση για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα πώς μπορεί να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση και για το πως μπορεί να μειωθεί η έκθεσή των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης