Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Τα στοιχεία επιβατών πτήσεων από και προς την Ε.Ε. θα λαμβάνουν πλέον οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών

CNN: Τα στοιχεία επιβατών πτήσεων από και προς την Ε.Ε. θα λαμβάνουν πλέον οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών
Το νομοσχέδιο «Αρχείο Ονομάτων Επιβατών» (Passenger Name Record) κατατέθηκε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τα στοιχεία των επιβαινόντων στα αεροσκάφη τους που εισέρχονται ή εξέρχονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μοιράζονται πλέον με τις διωκτικές αρχές οι αεροπορικές εταιρείες, στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διακίνησης λαθρομεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (υπέρ: 461, κατά: 179), σύμφωνα με το οποίο οι πληροφορίες των επιβατών θα πρέπει να παραδίδονται στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών-μελών της Ε.Ε..
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, το νομοσχέδιο «Αρχείο Ονομάτων Επιβατών» (Passenger Name Record) κατατέθηκε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όμως, η έγκρισή του κατέστη δυνατή μόνο μετά τη θυσία 162 ανθρώπων στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισίου και των Βρυξελλών, που επιπλέον άφησαν εκατοντάδες τραυματίες.
Όπως γράφει το CNN, υπάρχουν όρια στην υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να μοιράζονται στοιχεία των επιβατών, τα οποία προσφέρονται στις υπηρεσίες ασφαλείας αποκλειστικά και μόνον για τους συγκεκριμένους σκοπούς της πρόληψης, διαχείρισης, έρευνας και δίωξης τρομοκρατικών δράσεων ή σοβαρών εγκλημάτων.
Οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούν να κρατήσουν στο αρχείο τους τις πληροφορίες για πέντε χρόνια, όμως μετά την παρέλευση εξαμήνου θα αφαιρούνται από τα ψηφιακά δεδομένα όλες οι λεπτομέρειες που μπόρούν να καταστήσουν δυνατή την ταυτοποίηση συγκεκριμένων επιβατών.
Το νέο μέτρο ισχύει για όλες τις εισερχόμενες προς και εξερχόμενες από την Ε.Ε. πτήσεις, όμως οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. μπορούν να το εφαρμόσουν κατ' επιλογήν τους και για διασυνοριακές πτήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης