Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη καθυστέρηση - Ανέφικτος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% - Δεν φεύγει το ΔΝΤ

tags :
Lagarde: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη καθυστέρηση - Ανέφικτος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% - Δεν φεύγει το ΔΝΤ
Ο στόχος είναι η σταθερότητα και η αξιοπιστία στην Ελλάδα - Για να συμβεί αυτό πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί, να είναι ρεαλιστικοί - Υπάρχουν νότιες χώρες της Ευρωζώνης, στις οποίες οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες
(Upd) Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση, επεσήμανε η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Εαρινή Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ενώ τόνισε ότι ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% στον προϋπολογισμό είναι μη βιώσιμος μακροπρόθεσμα.
Σημείωσε δε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα συμφωνία για την αξιολόγηση», ενώ τόνισε ότι «ο στόχος είναι η σταθερότητα και η αξιοπιστία στην Ελλάδα.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί, να είναι ρεαλιστικοί.
Ζητάμε ρεαλιστικά νούμερα για τις μακροοικονομικές υποθέσεις, το είδος των μέτρων και για το χρέος (λήξεις κι επιτόκια)».
Σημείωσε πάντως τον προβληματισμό της σχετικά με την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού, λέγοντας ότι ενώ ο στόχος του 3,5% είναι εφικτός με «ηρωικές προσπάθειες», είναι μη βιώσιμος μακροπρόθεσμα.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα. Lagarde μίλησε και για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το προσφυγικό.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση της φτώχειας, καθώς και ότι η στήριξη του εμπορίου παραμένει βασική προτεραιότητα.
Αναφερόμενη στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας τόνισε ότι μπορεί να ανακτήσει το σθένος της, αλλά για αυτό το σκοπό θα πρέπει να υπάρξει βαθύτερη πολιτική απάντηση στην κρίση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες υπάρχει περιθώριο για δημοσιονομικά μέτρα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι πιο ισχυρή στο προσφυγικό, την παγκόσμια ασφάλεια και τη φορολογία.
Ειδικά για το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, υπογράμμισε ότι «ελπίζω ότι ο "γάμος" μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας δε θα χαλάσει».
Μιλώντας για τα αμερικανικά επιτόκια δήλωσε ευχαριστημένη που η Fed λαμβάνει υπόψιν της την παγκόσμια οικονομία για την αύξηση των επιτοκίων της.

Lagarde: Δεν είναι απαραίτητο το κούρεμα του χρέους - Το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα

Μετά την ομιλία της, η κα. Lagarde παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ελπίζω ότι θα πετύχουμε τους κοινούς αντικειμενικούς στόχους για την Ελλάδα.
Δηλαδή να γίνει ξανά σταθερή και ανεξάρτητη».
Παράλληλα, η κα. Lagarde σημείωσε ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητο, καθώς η ελάφρυνση μπορεί να πάρει πολλές μορφές.
«Είμαστε ανοιχτοί στο πως θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση, χαριστική περίοδος).
Το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα».
Συνεχίζοντας, επεσήμανε ακόμη ότι κοινός στόχος είναι η Ελλάδα να μην εξαρτάται πλέον από το ΔΝΤ ή τον ESM.
Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν.
Ακόμη, κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει (νομοθετήσει) τις μεταρρυθμίσεις και παράλληλα να αναλυθεί το χρέος και τι χρειάζεται.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει βιώσιμο χρέος
Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν.
Όσο περισσότερα μέτρα πάρει η Ελλάδα, τόσο λιγότερο ελάφρυνση του χρέους θα χρειαστεί η χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις, τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν δημιουργεί πιστωτικά γεγονότα, δε λειτουργούμε έτσι».
Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνέντευξής της, η κα. Lagarde σημείωσε ότι «υπάρχουν νότιες χώρες της Ευρωζώνης, στις οποίες οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες.
Υπάρχει ο κίνδυνος».
Μιλώντας για την παγκόσμια ανάπτυξη, η επικεφαλής του ΔΝΤ τη χαρακτήρισε «πολύ αργή και εύθραυστη», ενώ σημείωσε ότι «οι πολιτικοί πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ειδάλλως θα υπάρξει επιδείνωση».
Υπογράμμισε, πάντως, ότι «δε βιώνουμε ένα 2008 ξανά, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ενισχυθεί.
Οι τράπεζες είναι πιο ισχυρές, με περισσότερα κεφάλαια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης