Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Bank of England: Το Brexit επιδρά αρνητικά σε ανάπτυξη, στερλίνα και μετοχές

Πρακτικά Bank of England: Το Brexit επιδρά αρνητικά σε ανάπτυξη, στερλίνα και μετοχές
Το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως ήδη να επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου της Bank of England, η οποία διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.
Η εννιαμελής επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια.
Στα πρακτικά της συνεδρίασης της 13ης Απριλίου καταδεικνύεται ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας σκέφτονται τις συνέπειες ενός Brexit στη νομισματική πολιτική και σημειώνουν ότι ίσως να υπάρξουν «αξιοσημείωτες επιπτώσεις» για τις τιμές των μετοχών και τη στερλίνα.
«Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει αρχίσει να επιδρά σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας, καθώς ορισμένες αποφάσεις αναβάλλονται», αναφέρεται στα πρακτικά.
«Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαλάρωση της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του πρώτου ήμισυ του έτους», επισημαίνεται.
Ενώ ο διοικητής της Bank of England, Mark Carney, έχει δώσει σημάδια για ένα αργό δρόμο προς τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και οι επενδυτές δεν έχουν δει αυξήσεις επιτοκίων εδώ και χρόνια, το δημοψήφισμα δημιουργεί ένα προκλητικό σκηνικό για τη νομισματική πολιτική.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη στη Βρετανία την Τρίτη, εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με μια «σοβαρή ζημία» που θα μπορούσε να επιφέρει ένα Brexit.
Η στερλίνα διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα μετά την ανακοίνωση των πρακτικών και διαπραγματευόταν στο 1,4143 δολάριο στις 12:28 ώρα Λονδίνου, σημειώνοντας πτώση 0,4%.
Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας δηλώνει ότι σκοπεύει να ενεργήσει πιο προσεκτικά όσον αφορά τα στοιχεία που θα ανακοινώνονται μέχρι το δημοψήφισμα, ενώ όπως αναφέρεται στα πρακτικά, μια ψήφος υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ, «ίσως να έχει ως αποτέλεσμα μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, περιλαμβανομένων των προοπτικών ανάπτυξης των εξαγωγών».
Αυτή η αβεβαιότητα, σημειώνεται, είναι πιθανόν να ωθήσει χαμηλότερα τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης