Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ: Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες που καταπάτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2015

Έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ: Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες που καταπάτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2015
Η έκθεση αναφέρεται στις έρευνες και τις διώξεις που έχουν ασκηθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη εναντίων κρατικών αξιωματούχων 
Την Κύπρο περιλαμβάνει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρεται στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου για το 2015.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται στις έρευνες και τις διώξεις που έχουν ασκηθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη εναντίων κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων για υποθέσεις διαφθοράς μετά τη δημόσια διακήρυξη του προέδρου για μηδενική ανοχή.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην υπόθεση Δρομολαξιάς, με την επισήμανση ότι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο πέντε άτομα για διάφορες κατηγορίες διαφθοράς και απάτης.
Τα σημαντικότερα προβλήματα, που καταγράφονται στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για το 2015 σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και εργασία, η κατάχρηση εξουσίας από την Αστυνομία, η εξευτελιστική μεταχείριση ατόμων, που τελούν υπό κράτηση καθώς και αιτούντων ασύλου και η βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της συζυγικής βίας.
'Άλλα προβλήματα που καταγράφηκαν είναι ο υπερπληθυσμός στις φυλακές και η έλλειψη διαχωρισμού των προφυλακισμένων από τους καταδικασμένους εγκληματίες.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στα κατεχόμενα με την επισήμανση ότι πρόκειται για «διοικούμενη από Τουρκοκύπριους περιοχή», καθώς και ότι καμιά χώρα, πλην της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Σε ειδικό κεφάλαιο για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων αναφέρεται ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν τις ιδιοκτησίες τους, αλλά δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν σε κληρονόμους τους που κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές.
Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι δεν τηρείται η συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, που προνοεί ιατρική περίθαλψη των εγκλωβισμένων από Ελληνοκύπριο γιατρό.
Διαπιστώνεται ακόμα περιορισμός στη χρήση ορισμένων χώρων λατρείας συμπεριλαμβανομένων και κτισμάτων, που υπέστησαν βανδαλισμό και βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης ή τροποποιήθηκε η χρήση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης