Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio στο Levy Economics Institute: Οι συνολικές επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν θετικές

tags :
Constancio στο Levy Economics Institute: Οι συνολικές επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν θετικές
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε τα σαφή όρια στη χρήση των αρνητικών εοιτοκίων αποδοχής καταθέσεων ως μέσο πολιτικής ανέφερε ο Constancio
Στην εκτίμηση ότι η πολιτική αρνητικών επιτοκίων αποδίδει προέβη ο V. Constancio ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι συνολικές επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν θετικές.
Σε ομιλία του στο 25ο Ετήσιο Συνέδριο του Hyman Minsky σχετικά με την κατάσταση των ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες στο Levy Economics Institute του Bard College,
Blithewood, Annandale-on-Hudson της Νέας Υόρκης ο Constancio ανέφερε ότι δεν βλέπει μεγάλη διασύνδεση μεταξύ των αρνητικών επιτοκίων και της αγοράς συναλλάγματος.
Μιλώντας από τη σκοπιά της ΕΚΤ, τα αρνητικά επιτόκια έχουν εφαρμοσθεί μόνο στο σκέλος της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
Οι κύριοι στόχοι του μέτρου αυτού είναι οι εξής:
πρώτον, τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς χρήματος επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων και 
δεύτερο, αυξάνεται η πλεονάζοντα ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά.
Οι τράπεζες με πλεονάζουσα ρευστότητα έχουν κίνητρο να την διοχετεύσουν σε άλλους οργανισμούς ή τράπεζες ή να την χρησιμοποιήσουν για τη χρηματοδότηση νέων δανείων.
Είχαμε κάποια επιτυχία, καταγράφεται αύξηση της ζήτησης η οποία έχει ωφελήσει τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες.
Πολλοί σχολιαστές της αγοράς συνδέουν τα αρνητικά επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ως επί το πλείστον με την πολιτική των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η ερμηνεία αυτή μπορεί να είναι σωστή στην περίπτωση των μικρών χωρών που προσπαθούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο υπερβολικής ανατίμησης του νομίσματος.
Ωστόσο, στις μεγαλύτερες οικονομίες λειτουργούν διαφορετικά.
Η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας εφαρμόζουν αρνητικά επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, αλλά τόσο το ευρώ όσο και το γεν ανατιμήθηκαν έναντι του δολαρίου.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε τα σαφή όρια στη χρήση των αρνητικών εοιτοκίων αποδοχής καταθέσεων ως μέσο πολιτικής ανέφερε ο Constancio
Κατ 'αρχάς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να φθάσουμε στο όριο όπου οι πολίτες θα αρχίζουν να προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών.
Δεύτερον, οι τράπεζες θα μετακυλήσουν το άμεσο κόστος τους αυξάνοντας τα περιθώρια δανεισμού.
Και οι δύο εξελίξεις είναι προβληματικές γγια την νομισματική πολιτική

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης