Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fitch προειδοποιεί για κινδύνους στις μεγάλες ιταλικές τράπεζες, μετά την ίδρυση ταμείου διάσωσης του κλάδου

Η Fitch προειδοποιεί για κινδύνους στις μεγάλες ιταλικές τράπεζες, μετά την ίδρυση ταμείου διάσωσης του κλάδου
Οι ανησυχίες σχετικά με τις ιταλικές τράπεζες έχουν ενταθεί το 2016, εξαιτίας των ύψους 360 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων
Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μεγάλες τράπεζες της Ιταλίας, ως αποτέλεσμα των τελευταίων προσπαθειών της κυβέρνησης να ενισχύσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις ιταλικές τράπεζες έχουν ενταθεί το 2016, εξαιτίας των ύψους 360 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αυξανόμενων πιέσεων για ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Η κυβέρνηση πρόσφατα ενέτεινε τις προσπάθειες να τους παρέχει στήριξη, αποφασίζοντας την ίδρυση ενός νέου ταμείου διάσωσης των τραπεζών με την ονομασία «Άτλας», το οποίο θα στηρίζεται από μεγάλες ιταλικές τράπεζες και θα αγοράζει μετοχές άλλων, όπως και μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).
Η Fitch ωστόσο προειδοποιεί ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, διότι «συνεχώς καλούνται να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει τις πιο αδύναμες τράπεζες και να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, τα χρηματοπιστωτικά προφίλ των μεγάλων ιταλικών τραπεζών θα αποδυναμωθούν και η αξιολόγηση μπορεί να τεθεί υπό περαιτέρω πίεση, αν καλούνται να συνεχίσουν να παρέχουν έκτακτη υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα.
Σημειώνεται ότι τέλη Μαρτίου η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές των ιταλικών τραπεζών UniCredit και UBI Banca σε «αρνητικές», εξαιτίας της αδυναμίας της ποιότητα των assets και των πιέσεων κεφαλαίου.
Σήμερα, μάλιστα, ανέφερε ότι αυτές οι δύο τράπεζες μαζί με την Intensa Sanpaolo θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν, αν δεν επιταχυνθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των NPLs και τα κεφάλαια παραμείνουν εκτεθειμένα σε αυτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης