Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Reuters: Πλήγμα για τη βρετανική οικονομία ένα Brexit, μπορεί να ωθήσει την BoE να μειώσει τα επιτόκια

Δημοσκόπηση Reuters: Πλήγμα για τη βρετανική οικονομία ένα Brexit, μπορεί να ωθήσει την BoE να μειώσει τα επιτόκια
Πιθανή μείωση των βρετανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, θα πλήξει την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με την πλειονότητα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ενώ τονίζεται ότι θα μπορούσε να ωθήσει την κεντρική τράπεζα της χώρας, BoE, να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Αντιθέτως, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., οι οικονομολόγοι μοιράζονται σε αυτούς που εκτιμούν ότι θα υπάρξει ξεκάθαρα οικονομική ώθηση και σε αυτούς που δεν αναμένουν σημαντικές διαφορές.
«Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρώπη κινδυνεύουν να εισέλθουν σε ύφεση στα επόμενα τρίμηνα, εξαιτίας της αυξανόμενης αβεβαιότητας», σημειώνει ο Mikel Milhoj της Danske Bank, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., οπότε αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».
Η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, παρουσιάζοντας φέτος ανάπτυξη 1,9% και 2,1% το 2017, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, ωστόσο αυτή η ανάπτυξη είναι υπό κίνδυνο εξαιτίας του Brexit.
Για ύφεση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έκανε λόγο ο οικονομολόγος της Nomura στο Λονδίνο, Philip Rush, σημειώνοντας ότι «οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι λιγότερο σαφείς».
Από την πλευρά του οικονομολόγος της BayernLB, Manuel Andersch, προειδοποίησε για βραχυπρόθεσμη καταστροφή σε περίπτωση Brexit και ζημία μακροπρόθεσμα.
Οι 31 εκ των 35 οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters ανέφεραν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από μια αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ήταν αρνητικός και τέσσερις είπαν ότι δεν θα υπήρχαν συνέπειες.
Κανείς δεν ανέφερε ότι ένα Brexit θα είχε θετικές επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία.
Όσον αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, ΒοΕ, όπως αναφέρει υψηλόβαθμος οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders, Azad Zangana, «αν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η Bank of England είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μείωση των βρετανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και παράλληλα να επανεκκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης