Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Βοήθεια από τον Hollande αναζητά ο Τσίπρας, μετά το τέλμα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές

Bloomberg: Βοήθεια από τον Hollande αναζητά ο Τσίπρας, μετά το τέλμα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές
Τη χειρότερη επίδοση έχει τον Απρίλιο το Χ.Α., ενώ τα ελληνικά ομόλογα τη δεύτερη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά αυτά της Πορτογαλίας
Βοήθεια από τον γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, θα αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, μετά το τέλμα στο οποίο έχουν βρεθεί οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία έγκριση για την απελευθέρωση κεφαλαίων από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Τετάρτης, με τους έλληνες αξιωματούχους να προσπαθούν να πείσουν τους εκπροσώπους των θεσμών να υπογράφουν την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, οι συνομιλίες με τους οποίους έχουν διακοπεί εξαιτίας της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
«Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί τη συνήθη τακτική της για να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο», σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις των τεχνοκρατών, επισημαίνουν οι αναλυτές της Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ, Πάρις Μαντζαβράς και Γιώργος Γρηγορίου.
Ώρες πριν από την ανακοίνωση του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εγκριθεί από τους πιστωτές της χώρας.
Όπως σημειώνεται, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να κάνει τους πιστωτές να εγκρίνουν τις αλλαγές σε συντάξεις, φορολογία και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
«Ό,τι συμβαίνει σε τεχνικό επίπεδο είναι πάντοτε δευτερεύον, η μουσική είναι αλλού», είχε αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «πολλές χώρες ενδιαφέρονται να κρατήσουν σταθερή την Ελλάδα».

Sell off στην αγορά

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την αξιολόγηση έχει επιδράσει αρνητικά στις ελληνικές μετοχές, σημειώνει το Bloomberg, το οποίο υπογραμμίζει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τη χειρότερη επίδοση τον Απρίλιο έναντι όλων των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έχουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά αυτά της Πορτογαλίας.
Αξιωματούχοι στην Αθήνα αναφέρουν ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει, διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι προτάσεις του Τσίπρα για επιπλέον περικοπές δεν είναι επαρκείς και έχει πιο απαισιόδοξη άποψη για την οικονομία της χώρας απ' ό,τι η Κομισιόν.
Όπως σημειώνει ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence, «ο κίνδυνος είναι ο Τσίπρας να αποφασίσει να επιμηκύνει τις συνομιλίες μέχρι να πλησιάσει η ημερομηνία αποπληρωμής χρέους προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου», προσθέτοντας ότι «αυτό θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική, που θυμίζει την απροσδόκητη κίνηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το περασμένο καλοκαίρι».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης