Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Γαλλία σχεδιάζει «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων και κυρώσεις στη φοροδιαφυγή

Reuters: Η Γαλλία σχεδιάζει «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων και κυρώσεις στη φοροδιαφυγή
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ο Michel Sapin θα θέσει το θέμα και στη σύνοδο του ΔΝΤ και σε αυτή των G20
H Γαλλία θα επιδιώξει την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά όσων διευκολύνουν την φοροδιαφυγή αλλά και να συσταθεί μια «μαύρη λίστα» των G20 για τους «μη συνεργάσιμους» φορολογικούς παραδείσους υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers.
Οι χώρες που θα ενταχθούν σε αυτήν την «μαύρη λίστα» θα υφίστανται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συντονισμένα αντίμετρα από διάφορες χώρες» ενώ υπογραμμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Michel Sapin, θα πιέσει για την λήψη αυτών των μέτρων τόσο στην εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ όσο και στην συνάντηση των G20 αυτήν την εβδομάδα.
Περίπου 96 χώρες έχουν δεσμευτεί για αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με ορισμένα παραδοσιακά κέντρα offshore επιχειρήσεων, όπως οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, να δεσμεύονται ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζουν το σύστημα αυτό από το 2016.
Αν και υπέγραψε τις σχετικές αρχές αυτής της συνεργασίας το 2015, ο Παναμάς υπαναχώρησε υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παροχή όλων των δεδομένων που ζητούνται αυτόματα.
Ο Παναμάς είναι, στην παρούσα φάση, το μόνο μεγάλο οικονομικό κέντρο μεταξύ χωρών που δεν έχει δεσμευτεί στην αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με άλλες κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ δεν έχουν δεσμευτεί επίσης το Μπαχρέιν, το Ναουρού και το Βανουάτου.
Το γαλλικό υπουοργείο Οικονομικών, μάλιστα, δήλωσε ιδιαίτερα οργισμένο μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers και προειδοποίησε ότι θα επανεξετάσει τη φορολογική συμφωνία που έχει με τον Παναμά από το 2011 ενώ έθεσε τον Παναμά στην «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων που δεν συνεργάζονται για φορολογικά θέματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης