Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Προβλέπει αδύναμη ανάπτυξη στην Ασία, κυρίως λόγω Κίνας

Παγκόσμια Τράπεζα: Προβλέπει αδύναμη ανάπτυξη στην Ασία, κυρίως λόγω Κίνας
Εξαιρουμένης της Κίνας, η τράπεζα εκτιμά αύξηση της ανάπτυξης στην Ανατολική Ασία
Η οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού θα επιβραδύνει, επηρεαζόμενη αρνητικά από την αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως στρέφεται σε έναν πιο βιώσιμο ρυθμό επέκτασης, αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.
Εξαιρουμένης της Κίνας, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη ουσιαστικά θα ενισχυθεί στην Ανατολική Ασία.
Οικονομίες της περιοχής, εξαιρουμένης της Κίνας, ίσως να αναπτυχθούν με ρυθμό 4,8% φέτος και με 4,9% το 2017 και το 2018, εν συγκρίσει με ανάπτυξη 4,7% το 2015, σημειώνει.
Της ανάπτυξης θα ηγηθούν οι μεγάλες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αν και οι προοπτικές για κάθε μία ξεχωριστά διαφέρουν, κάτι που εξαρτάται από τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις που έχουν με τις αναπτυγμένες οικονομίες και την Κίνα, όπως και με την ανεξαρτησία τους στις εξαγωγές εμπορευμάτων.
Οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ έχουν τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης μεταξύ των οικονομιών της νοτιοανατολικής Ασίας και εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό άνω του 6% φέτος, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Για την Ινδονησία εκτιμά ανάπτυξη 5,1% το 2016 και 5,3% το 2017, αν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις είναι επιτυχείς και το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εφαρμοστεί.
Η συνολική οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, εξαιρουμένων των Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Ινδίας, αλλά περιλαμβανομένης της Κίνας, θα επιβραδυνθεί στο 6,3% φέτος από το 6,5% το 2015, ενώ θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο το 2017 στο 6,2%, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Προσθέτει ακόμη ότι η αναπτυσσόμενη Ανατολική Ασία και Ειρηνικός έχουν παραμείνει ανθεκτικές και ότι ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπεται, αντικατοπτρίζει την σταδιακή στροφή της Κίνας σε μια πιο αργή, περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι στο 6,7% φέτος και στο 6,5% το 2017 έναντι 6,9% το 2015.
Ωστόσο, σημειώνεται, μια αδύναμη ανάκαμψη στον αναπτυγμένο κόσμο ή μια πιο έντονη επιβράδυνση στην Κίνα μπορούν να πλήξουν την ανάπτυξη στην υπόλοιπη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Αν η Κίνα επιβραδύνει έντονα, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, η περιοχή μπορεί να επηρεαστεί από δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών διαύλων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης