Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλανδία: Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητούν οι Ισλανδοί μετά το σκάνδαλο των offshore εταιρειών στον Panama

Ισλανδία: Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητούν οι Ισλανδοί μετά το σκάνδαλο των offshore εταιρειών στον Panama
Η αλλαγή του πρωθυπουργού δεν ικανοποίησε τους Ισλανδούς καθώς ο νέος πρωθυπουργός έχει την αποδοχή μόλις του 3% των πολιτών
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο στο Ρέικιαβικ απαιτώντας να διεξαχθούν εκλογές αμέσως και να παραιτηθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, δύο υπουργοί της οποίας φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των Panama Papers.
Σύμφωνα με την αστυνομία, 5.000 έως 6.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από τις 17.00 ώρα Ελλάδας στην πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι.
«Παραιτηθείτε τώρα, καταπατήσατε κάθε ηθική» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό.
Ένα ροκ συγκρότημα ανέβηκε σε μια αυτοσχέδια σκηνή που στήθηκε σε ένα φορτηγό κι έπαιξε το τραγούδι «Take the Power Back» (Πάρτε πίσω την εξουσία) των Rage Against the Machine.
«Έπειτα απ’ όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα, είναι σκανδαλώδες η κυβέρνηση να μην έχει εκφράσει τη λύπη της, να μην έχει πει κουβέντα για τους φορολογικούς παραδείσους, να μην έχει ζητήσει ούτε μια συγγνώμη», είπε ένας 61χρονος διαδηλωτής.
Υποστηρίζουν όλοι τους ότι κατέβαλαν τους φόρους τους στην Ισλανδία, όμως τίποτα δεν το αποδεικνύει αυτό.
Κι αν είναι αλήθεια, για ποιο λόγο κρατάνε τα χρήματά τους εκεί;
Θέλω να γίνουν τώρα εκλογές ή τουλάχιστον να ανακοινωθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία», πρόσθεσε.
Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Sigmundur Davíð Gunnlaugsson εμπλέκεται στο σκάνδαλο και έτσι αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Sigurdur Ingi Johansson  ο οποίος ανέλαβε να εγγυηθεί την πολιτική μετάβαση.
Σχεδόν όλοι οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης παρέμειναν στις θέσεις τους.
Διορίστηκε απλώς μια νέα υπουργός Εξωτερικών.
Η αλλαγή του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους Ισλανδούς εκλογείς, που πέραν του ότι δεν εμπιστεύονται τον Johansson (οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό του ανέρχονταν σε μόλις 3% στα τέλη του Μαρτίου) ήθελαν βαθύτερες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης