Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ηθική - πολιτική χρεωκοπία και φαίνεται στο χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Der Spiegel: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ηθική - πολιτική χρεωκοπία και φαίνεται στο χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων
Το χαμηλό επίπεδο της μάχης μεταξύ Trump - Cruz είναι άνευ προηγουμένου τονίζει το γερμανικό περιοδικό
Οι ΗΠΑ δεν ήταν η πρώτη δημοκρατία στον κόσμο αλλά για πολύ καιρό, ήταν η πιο περήφανη.
Καμία άλλη χώρα δεν μιλούσε τόσο παθιασμένα για το σύστημα διακυβέρνησής της αλλά αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως δείχνουν οι προκριματικές για την ανάδειξη των δύο διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος, τότε έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, αναφέρει σε άρθρο γνώμης το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Η πολιτική κουλτούρας των ΗΠΑ χρησίμευσε ως μοντέλο για άλλες χώρες, ένα μοντέλο που είχε νόημα να εξαχθεί.
Σήμερα, όμως, οι Αμερικανοί διπλωμάτες δείχνουν γελοίοι όταν δίνουν μαθήματα δημοκρατίας.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει τους Ρεπουμπλικάνους, το πάλαι ποτέ κόμμα του Abraham Lincoln.
Μόλις πριν δύο εβδομάδες οι υποστηρικτές ενός εκ των διεκδικητών του χρίσματος, του Ted Cruz, δημοσιοποίησαν μια φωτογραφία της συζύγου του Trump, Melania, από όταν ήταν μοντέλο, στην οποία ποζάρει γυμνή.
Η φωτογραφία συνοδεύεται από το ειρωνικό σχόλιο: «Γνωρίστε την επόμενη πρώτη κυρία της χώρας».
Σε αντίποινα, ο Trump δημοσιοποίησε φωτογραφίες της συζύγου του αντιπάλου του από το κολέγιο των δύο γυναικών, στις οποίες η Μ.Trump εμφανίζεται σαφώς πιο ελκυστική.
Και λίγο αργότρα, στο περιοδικό National Enquirer, του οποίο ο εκδότης είναι φίλος του Trump, εμφανίστηκε άρθρο που αναφέρεται σε τουλάχιστον πέντε, όπως λέει, εξωσυζυγικές σχέσεις του T. Cruz.
Και ακολούθησαν πολλά άλλα επεισόδια σε αυτήν την αντιπαράθεση, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι ανταλλαγές χαρακτηρισμών «αρουραίο» χαρακτήρισε τον Trump ο Cruz, «μανιακό, απάτη και ψεύτη ολκής» o Trump τον αντίπαλό του.
Ο επικεφαλής της καμπάνιας του Trump συνελήφθη για βιαιοπραγία κατά μίας δημοσιογράφου ενώ ο Trump εμφανίστηκε στην τηλεόραση και χωρίς να ρωτηθεί δήλωσε ότι έχει μεγάλο ανδρικό μόριο, έκρινε ότι οι δύσκολες ερωτήσεις μιας δημοσιογράφου οφείλονται σε προβλήματα περιόδου και κορόιδεψε έναν άλλο δημοσιογράφο για ένα σωματικό πρόβλημα που είχε.
Η πολιτική κουλτούρα που προκύπτει από όλα αυτά είναι μια μίξη δημοτικού σχολείου, μαφίας και βιομηχανίας πορνό.
Οι ΗΠΑ βιώνουν αυτήν την στιγμή όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική χρεωκοπία καθώς τα «βρώμικα κόλπα» δεν είναι κάτι καινούργιο για τις αμερικανικές εκλογές αλλά το τόσο χαμηλό επίπεδο είναι άνευ προηγουμένου.
Και δεν φταίνει μόνο οι δύο προηγούμενοι.
Η ανάδειξή του οφείλεται στην μείωση αξιών όπως η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα, η δικαιοσύνη και η ανεκτικότητα, μια διαδικασία που οφείλεται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα περισσότερο από κάθε άλλον.
Για πολλά χρόνια, ακολούθησε πολιτικές που ευνοούσαν οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά μόνο τις εταιρείες και τους πλουσίους, τους υποστηρικτές των εκλογικών τους εκστρατειών ενώ εκατομμύρια Αμερικάνοι βυθίζονταν στη φτώχεια.

Επί χρόνια, οι Ρεπουμπλικάνοι ακολουθώντας αυτήν την λογική καλλιέργησαν μια κουλτούρα περιφρόνησης για τα δημόσια αγαθά.
Μιλούν για εκπαιδευτικές πολιτικές που εξαιρούν τους μη προνομιούχους, αντί να τους στηρίζουν, εξωθώντας τους στην εκβαρβαροποίηση.
Αφήνουν δισεκατομμυριούχους να επιλέγουν τους υποψηφίους τους, λίγα χρόνια νωρίτερα αγκάλισαν το αρκαίο Tea Party εγκαταλείποντας οριστικά την μετριοπάθεια.
Είναι πολύ αργά για να γυρίσουν πίσω και οι προσπάθειες να σταματήσει η πορεία του Trump στο συνέδριο τον Ιούλιο του 2016 δεν θα βοηθήσει.
Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να κοροϊδέψουν τους εαυτούς τους αφήνοντάς τον υποψήφιο.
Μόνο τότε απέναντι στη διαφαινόμενη εκλογική του ήττα ίσως κατάφερει να βρει την ευκαιρία να ψάξει τι οδήγησε σε αυτό το σημείο εγκατάλειψης, και να συνειδητοποιήσει την ανάγκη επανίδρυσης ενός σοβαρού, πολιτισμένου κόμματος σε στενή σχέση με τις ρίζες του.
Οι θαυμαστές των ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να ελπίζουν σε αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης