Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταξη του Κοσόβου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και βελτίωση σχέσεων με τη Σερβία οι στόχοι της προεδρίας Thaci

tags :
Ένταξη του Κοσόβου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και βελτίωση σχέσεων με τη Σερβία οι στόχοι της προεδρίας Thaci
Ο H. Thaci ορκίστηκε πρόεδρος μετά από αλλεπάλληλες περιπετειώδεις συνεδριάσεις της Βουλής που διακόπτονταν βιαίως από την αντιπολίτευση
Τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσόβου ανέλαβε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 ο Hasim Thaci ο οποίος τελικά εξελέγη στην τρίτη ψηφοφορία από τη Βουλή μετά από ιδιαίτερα περιπετειώδεις συνεδριάσεις που σημαδεύτηκαν από τις βίαιες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Αυτός, ουσιαστικά, ήταν και ο λόγος που απαγορεύτηκε η παρουσία πολιτών κατά την επίσημη τελετή αναγόρευσής του στην προεδρία αφού υπήρξαν ανακοινώσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι υποστηρικτές της θα εμποδίσουν την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ακτιβιστές του κινήματος "Αυτοδιάθεση" κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό πριν την έναρξη της τελετής και εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης, όπου χρησιμοποίησαν δακρυγόνα.
Μετά την παρέμβαση της αστυνομίας οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν και η τελετή διεξήχθη κανονικά.
Στην ομιλία του ο Hasim Thaci υποστήριξε ότι στόχος της προεδρίας του θα είναι η ένταξη της χώρας στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ αλλά και η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία.
«Μετά τον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία αρχίζει τώρα η μάχη για την ένταξη στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις με τη Σερβία, τονίζοντας ότι ο διάλογος που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με τη σύναψη σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης.
«Επιθυμούμε να συνάψουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη Σερβία και στον διάλογο που διεξάγουμε θα πρέπει να περάσουμε από την φάση της εξομάλυνσης των σχέσεων στο στάδιο της συμφιλίωσης των δύο χωρών και των δύο λαών», τόνισε ο νέος πρόεδρος του Κοσόμου.
Αναφέρθηκε επίσης και στους Σέρβους του Κοσόβου, τονίζοντας ότι είναι ισότιμοι πολίτες με τους Αλβανούς, και υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαλόγου μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων που συνθέτουν το Κόσοβο.
«Στο Κόσοβο οικοδομείται η Δημοκρατία των πολιτών και δεν θα γίνονται διακρίσεις με βάση εθνικά ή θρησκευτικά κριτήρια», επισήμανε κλείνοντας την ομιλία του.
O Hasim Thaci εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή στις 26 Φεβρουαρίου ενώ είχαν προηγηθεί πολλές απόπειρες ήρεμης ολοκλήρωσης της συνεδρίασης, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης τη διέκοπταν εκτοξεύοντας δακρυγόνα.
Η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας στο Κόσοβο διαρκεί πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης