Τελευταία Νέα
Διεθνή

TIME: Τα Panama Papers επέφεραν πολιτικό πλήγμα στον D. Cameron ενόψει δημοψηφίσματος για το Brexit

TIME: Τα Panama Papers επέφεραν πολιτικό πλήγμα στον D. Cameron ενόψει δημοψηφίσματος για το Brexit
Σοβαρό πλήγμα το γεγονός ότι εμφανίζεται να έχει προσπαθήσει να αποφύγει τη βρετανική φορολογία αν και επικρίνει τέτοιες μεθόδους 
Σοβαρές είναι πλέον οι κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του, ως συνέπεια της εμπλοκής του πατέρα του Ian και της offshore εταιρείας του Blairmore Holdings, στις λίστες φοροδιαφυγής των περισσοτέρων των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων των Panama Papers.
Αν και αρχικώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, σημειώνει σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ, προσπάθησε να αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις, παραδέχτηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 ότι είχε στην κατοχή του μετοχές της επίμαχης εταιρείας.
Προς το παρόν, δεν έχει τεθεί το ερώτημα αν ο D. Cameron ή ο πατέρας του παραβίασαν το νόμο.
Ο ίδιος ο David Cameron υποστηρίζει ότι πούλησε τις μετοχές του πριν κερδίσει τις εκλογές το 2010 έναντι περίπου 30.000 βρετανικών λιρών και ότι πλήρωσε όσους φόρους του αναλογούσαν.
Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το κατά πόσο χρήματα τη ς οικογένειάς του είχαν επενδυθεί στην εταιρεία, πριν παραδεχτεί ότι κατείχε ο ίδιος μετοχές, ο D. Cameron σχεδόν είπε, όπως σχολιάζει το περιοδικό, ότι πρόκειται για «προσωπικό θέμα».
Το ζήτημα, όπως υποστηρίζει το άρθρο, δεν είναι αν σήμερα έχει ή όχι ο Βρετανός πρωθυπουργός μερίδιο σε κάποια offshore εταιρεία, αλλά το γεγονός ότι προσπάθησε να αποφύγει τη βρετανική φορολογία επιλέγοντας μια τέτοια μέθοδο, έστω και αν αυτό ανήκει στο παρελθόν.
Πόσο μάλλον που ο Cameron έχει ασκήσει δριμύα κριτική στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις χαρακτηρίζοντάς τες «ηθικά λανθασμένες».
Το 2013 ήταν που δήλωνε με κατηγορηματικότητα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι οι χώρες και οι εταιρείες «πρέπει να πληρώνουν το δίκαιο φόρο που τους αναλογεί» και το 2014 επιτέθηκε στε αυτό που ονόμασε «επιθετικά σχήματα φοροαποφυγής»
Οι αποκαλύψεις αυτές δεν τον κάνουν απλώς να φαίνεται υποκριτής αλλά εντείνουν και μια αίσθηση ότι τόσο αυτός όσο και η κυβέρνησή του ζουν σε ένα διαφορετικό κόσμο από ό,τι ο μέσος Βρετανός.
Το να φαίνεται τόσο απόμακρος είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτήν την στιγμή στον Cameron ενόψει της προεκλογικής καμπάνιας για το δημοψήφισμα για το Brexit το οποίο αν επικρατήσει οι μέρες του Cameron στην πρωθυπουργία είναι μετρημένες, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθεί όπως έκανε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας.
Όπως και να έχει τα Panama Papers έφεραν σε δύσκολη θέση τον Βρετανό πρωθυπουργό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης