Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Η αγωνιούσα Ελλάδα, αντιμέτωπη με την πρόκληση των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου

El Pais: Η αγωνιούσα Ελλάδα, αντιμέτωπη με την πρόκληση των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου
Όταν τον περασμένο Ιούλιο απομακρύνθηκε από την οικονομική άβυσσο, κάθε ημέρα έφθαναν περισσότεροι από 2.000 μετανάστες στα νησιά της
Όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεφαν στη χώρα που τους γέννησε, το 2004, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα γήπεδα του χόκεϊ και του μπέιζμπολ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε στρατόπεδα φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη του 2016, επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί μια πιεστική κρίση, αυτή των προσφύγων, η οποία επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, αλλά και την οικονομική κρίση, που ύστερα από έξι χρόνια παραμένει ακόμη βαθιά.
Όταν τον περασμένο Ιούλιο η Ελλάδα απομακρύνθηκε μερικά βήματα από την οικονομική άβυσσο, με τον πρωθυπουργό της Αλέξη Τσίπρα να αποδέχεται το πρόγραμμα διάσωσης 86 δισ. ευρώ, κάθε ημέρα έφθαναν περισσότεροι από 2.000 μετανάστες στα νησιά της από την Τουρκία.
Παρά το κρύο και την ταραχώδη θάλασσα, η ροή προσφύγων και μεταναστών αυξήθηκε τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο…
Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2015 έφθασαν περισσότεροι από 200.000 άτομα, κυρίως Σύροι.
Η Ελλάδα, όμως, ήταν ένας τόπος για να μεταβούν σε άλλες χώρες και αρκούσε να τους προσέξει για μερικές ημέρες.
Πλέον, όμως, σημειώνει η «El Pais», είναι αδύνατον να προχωρήσουν βόρεια εξαιτίας των κλειστών συνόρων.
Ο μόνος νόμιμος τρόπος είναι να ζητήσουν άσυλο όχι στην πλούσια Γερμανία, όπως θα ήθελαν οι περισσότεροι, αλλά στη συγκλονισμένη Ελλάδα, ένα κράτος που έχει μειώσει τις συντάξεις 11 φορές και αυτή την εβδομάδα πρέπει να φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για να ξεπεράσει μια ακόμη εξέταση, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να λάβει επιπλέον κεφάλαια.
Η πρόκληση στην προσφυγική κρίση είναι επίσης τεράστια, διότι από τον Ιανουάριο έχουν υποβληθεί περί τις 10.000 αιτήσεις ασύλου, όταν το 2015 έφθασαν συνολικά τις 15.000…

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης