Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pimco: Οι 4 μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία της Κίνας - Στο +5,5% με +6,5% το ΑΕΠ το 2016

tags :
Pimco: Οι 4 μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία της Κίνας - Στο +5,5% με +6,5% το ΑΕΠ το 2016
Σύμφωνα με το Luke Spajic, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Pimco, το ΑΕΠ της Κίνας πιο πιθανό είναι να διαμορφωθεί στο 5,5% με 6,5%το 2016
Τρεις μήνες μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε στην αγορά της Κίνας στις αρχές του έτους, και οι προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένουν ζοφερές.
Η Κίνα έχει επανειλημμένως επιβεβαιώσει ότι η οικονομία της δεν έχει πρόβλημα και ότι η ανάπτυξη της το 2015 θα κυμανθεί στο 6,5% με 7%. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται λιγότερο σίγουρη για το μέλλον της.
Σύμφωνα με το Luke Spajic, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Pimco, το ΑΕΠ της Κίνας πιο πιθανό είναι να διαμορφωθεί στο 5,5% με 6,5% λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν και επισημαίνει τέσσερις μεγάλους κινδύνους που απειλούν την κινεζική οικονομία:
1. Μόχλευση
Η Κίνα έχει συσσωρευμένα χρέη άνω των 21 τρισ. δολαρίων από το 2007- πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου χρέους, επισημαίνει ο Spajic. Το ανησυχητικό είναι ότι το ποσό της αύξησης για κάθε νέο δολάριο χρέους που δημιουργείται έχει μειωθεί. Εάν το ονομαστικό ΑΕΠ διευρυνθεί κοντά στα επίπεδα που έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση, η Κίνα θα πρέπει να προσθέσει τουλάχιστον 15% του χρέους στο ΑΕΠ.
'Ετσι, η μόχλευση θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά η ικανότητα επίτευξης περαιτέρω ανάπτυξης θα μειώνεται.
2. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Στο τέλος του 2015, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κίνας ήταν στο 1,4% και το πιο πιθανό είναι ότι θα κινηθεί αυξητικά τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Μία δραματική εισφορά κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα τον επόμενο χρόνο δεν αναμένεται και έτσι ο δείκτης NPL εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμος σε μακροπρόθεσμη βάση.
3. Η αγορά ακινήτων
Η επένδυση στα ακίνητα θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη αν και το πιο πιθανό είναι οι τιμές στο τέλος του 2016 να διαμορφωθούν ελαφρώς καλύτερα επίπεδα. Η αγορά ακινήτων είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της Κίνας στο εγγύς μέλλον.
4. Μετοχές
Η Κίνα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίησης της, αν και οι παρεμβάσεις και οι ρυθμίσεις που έχει επιβάλει η χώρα δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την αναστάτωση που επικράτησε στο χρηματιστήριο της χώρας, ενώ το Φεβρουάριο η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας αντικατέστησε τον πρόεδρο της.
Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 15% αποτυπώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μεταβλητότητας, οι κινεζικές αγορές αναμένεται να εισαχθούν στον δείκτη MSCI Emerging Market εντός τους έτους.
Από τους παραπάνω τέσσερις παράγοντες, η αγορά ακινήτων προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, αν και οι μετοχές θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν, επισημαίνει ο Spajic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης