Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Στην «προστασία» του ΔΝΤ για την οικονομική της διάσωση προσέφυγε η Ανγκόλα

CNN: Στην «προστασία» του ΔΝΤ για την οικονομική της διάσωση προσέφυγε η Ανγκόλα
Το πετρέλαιο συνιστά το 75% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της Ανγκόλα, καθώς και το 95% των εξαγωγικών εσόδων της
Στην «προστασία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προσέφυγε η Ανγκόλα - η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής - αναζητώντας την οικονομική διάσωσή της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου CNN, η οικονομία της Ανγκόλα καταρρέει λόγω της καθίζησης των τιμών του πετρελαίου.
Η Ανγκόλα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιο-παραγωγός χώρα της Αφρικής και λόγω της τεράστιας πτώσης των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» από το μέσον του 2014, αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας.
Αυτό, δεν προκαλεί εντύπωση, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το πετρέλαιο συνιστά το 75% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της υποσαχάριας χώρας, καθώς και το 95% των εξαγωγικών εσόδων της.
Λόγω των εξελίξεων, το εθνικό νόμισμα της Ανγκόλα, kwanza, καταγράφει πτώση 16% από την αρχή του 2016, γεγονός που δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση του δολαριακού χρέους της.
Κατά τη διάρκεια του 2015, η Ανγκόλα αποτάνθηκε για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές για τη χρηματοδότησή της, εκδίδοντας δεκαετή ομόλογα σε ρήτρα δολαρίου ΗΠΑ αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, με ετήσια απόδοση 9,5%.
Επιπλέον δημοσιονομική πίεση δημιουργεί στη χώρα το γεγονός ότι έχει λάβει δάνεια από την Κίνα με εξασφάλιση πετρέλαιο.
Λόγω των δυσμενών εξελίξεων, οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2016 έχουν ήδη υποστεί περικοπές 20%.
Οι συνομιλίες ΔΝΤ-Ανγκόλας για την οικονομική διάσωση της δεύτερης αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Τελευταία φορά που η Ανγκόλα χρειάστηκε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ ήταν το 2009, όταν εντάχθηκε σε πρόγραμμα 1,4 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης